Nieuws

Qualcomm ontwikkelde Snapdragon 8 Gen 3 in 4 en 3 nm-varianten

Qualcomm snapdragon
© iStock / G0d4ather
Qualcomm lanceert binnenkort zijn nieuwe Snapdragon 8 Gen 3-SoC. Het merk lijkt echter met een verrassing te komen.

Volgende maand zou Qualcomm een nieuwe flagshipprocessor lanceren: de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3. Die chipset zal te vinden zijn in de meest snelle smartphones, waaronder in de Samsung Galaxy S24 Ultra-modellen. Een rapport van gammo0burst suggereert echter dat er maar liefst twee varianten van diezelfde chipset circuleren. Qualcomm zou namelijk bij TSMC aangeklopt hebben om de vlaggenschipprocessor ook op een 3 nm-procedé te laten fabriceren.

Momenteel zijn er nog maar twee telefoons die aangedreven worden met zo’n 3 nm-chip: de iPhone 15 Pro en de iPhone 15 Pro Max. Verwacht werd dat Qualcomm nog zou wachten met de overstap naar 3 nm-chips omdat het merk met de huidige 4 nm-chipsets al succes weet te boeken. Gelekte data suggereert nu echter dat Qualcomm, vroeger dan verwacht, toch een uitstapje maakte naar 3 nm-territorium.

Dezelfde chip, maar kleiner

Volgens documenten zou de Snapdragon 8 Gen 3 opgebouwd worden uit primaire Cortex-X4 CPU-kernen, Cortex-A720 perfomantiekernen en Cortex-A520 efficiëntiekernen. De exacte configuratie hiervan is niet gekend. Het document verwijst echter naar deze rekenkernen in verband met zowel “TSMC 4 nm- en 3nm-technologie”. Het ziet er dus naar uit dat Qualcomm dezelfde chip twee keer wenst te produceren: deels op TSMC’s 4 nm-technologie en deels op het kleinere en efficiëntere N3E-procedé van TSMC.

Dat brengt heel wat voordelen met zich mee: 3 nm-processen zijn namelijk heel wat efficiënter. Doordat de transistoren kleiner gemaakt kunnen worden, pas dezelfde chip op een kleinere oppervlakte. Met andere woorden: je kan dezelfde rekenkracht behalen, maar dan met een kleinere chip. Bovendien gebruiken chips op een kleiner procedé ook minder energie. Dat is zeker interessant voor smartphones: ze verbruiken dan minder energie om dezelfde taken uit te voeren.

Onzekerheid over naamgeving

Wat wel niet helemaal duidelijk is, is hoe Qualcomm deze chips op de markt wil brengen. Er is een grote kans dat de 4 nm-SoC gelanceerd wordt als reguliere Snapdragon 8 Gen 3. De iets betere chip, die bovendien meer plek overlaat in de smartphone voor andere onderdelen, zou onder de Snapdragon 8+ Gen 3-naam gelanceerd kunnen worden. Zekerheid is daar momenteel echter niet over.

Samsung zou Qualcomm nog niet volgen naar het kleinere productieproces. De twee merken hebben een overeenkomst lopen waarin Qualcomm chips levert aan Samsung. Voor de Galaxy S23 Ultra zal dat gaan om de Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy, een overklokte versie van de 4 nm-chip.

Uitgelicht artikel freaky leaky Qualcomm levert nog drie jaar lang 5G-modems aan Apple
AndroidhardwaremobielqualcommsmartphonessnapdragonSnapdragon 8 Gen 3Snapdragon 8+ Gen 3soctsmcTSMC 3nm

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals