Nieuws

MediaTek kondigt 3nm-chips aan, productie start in 2024

mediatek 3nm
© MediaTek
MediaTek is erin geslaagd om een smartphonechip te bakken op TSMC's 3nm-procedé en dat is goed nieuws voor smartphones.

MediaTek laat vandaag weten dat het erin geslaagd is om een smartphonechip te fabriceren op een 3nm-procedé. De Taiwanese fabrikant is daardoor de eerste chipmaker die een 3nm-chip voor smartphones kan aankondigen. Ook bij Apple zouden ze, voor de Bionic A17 die in de iPhone 15-modellen zit, een 3nm-procedé gebruiken. Officieel is dat echter niet – en die chips zullen natuurlijk nooit terug te vinden zijn in andere apparaten.

Volgens MediaTek hebben de 3nm-chips ook nut buiten mobiele telefoons en tablets. Ze zouden bijvoorbeeld ingezet kunnen worden in de automotieve industrie, om de slimme systemen van allerlei auto’s aan te drijven. Volgens de fabrikant zijn de nieuwe chips ook uitgerust met technologie die geoptimaliseerd is voor mobiele computingworkloads, AI en mediaconsumptie.

Fabless

De 3nm-chips worden gefabriceerd op het 3nm-procedé van TSMC. MediaTek is namelijk een ‘fabless’ chipbedrijf: ze ontwerpen de chips wel, maar hebben geen apparatuur om ze zelf te produceren. TSMC daarentegen, specialiseert zich in het printen van die chips. Heb je een computerchip vast? Dan heb je iets meer dan 50% kans dat die bij TSMC, ’s werelds grootste chipmaker, van de band rolde.  

Overschakelen van een 4nm- naar een 3nm-procedé wil zeggen dat de chips kleiner kunnen worden. Er blijft dus meer plek over in apparaten om bijvoorbeeld een grotere batterij of betere camera te plaatsen. Het nieuwe productieproces brengt nog allerlei voordelen met zich mee. MediaTek vergelijkt zijn chips met de – al iets oudere – 5nm-technologie. Hou je het energieverbruik tussen twee chips gelijk, dan zou de nieuwe 3nm-SoC maar liefst 18% sneller moeten zijn. Indrukwekkend, en vooral nuttig voor mobiele apparaten, is dat ze ook veel minder energie verbruiken: werken een 5nm- en een 3nm-chip even hard, dan zal die laatste 32% minder energie nodig hebben.

Beschikbaarheid 3nm-chips

De nieuwe chips zullen op de markt verschijnen in de tweede helft van 2024. De chip zal een flagshippositie innemen in MediaTeks Dimensity-aanbod. Hoe de chip precies gaat heten is wel nog niet duidelijk.

Vast staat al wel dat MediaTek zowel Samsung als Qualcomm de loef afsteekt als het over chips gaat. Exynos- en Snapdragon-chips zullen pas in 2025 op het 3nm-procedé gebakken worden. Momenteel wordt de smartphonemarkt gedomineerd door Qualcomm – afhankelijk van de prestaties van de chip en de bereidwilligheid van fabrikanten om op een nieuw platform over te stappen, kan dat binnenkort wel eens gaan veranderen.

Uitgelicht artikel MediaTek Dimensity 9200+ van MediaTek moet Qualcomm verslaan

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business