MediaTek’s Dimensity 9200+ moet Qualcomm verslaan

MediaTek
© iStock/ Bing-Jhen Hong
MediaTek heeft een Plus-versie van zijn high-end Dimensity 9200-chipset. De Dimensity 9200+ moet MediaTek helpen Qualcomm's Snapdragon 8 Gen 2 te verslaan.

Voor het eerst in jaren lijkt MediaTek weer meer te spelen in het high-end Android-segment. Met de Dimensity 9000 gooide het bedrijf vorig jaar al hoge ogen. De druk op Qualcomm, dat zich de voorbije jaren opwierp als vlaggenschip-koning, neemt ditmaal nog iets verder toe. MediaTek wil met de Dimensity 9200+ namelijk tegenwicht bieden aan van Qualcomm’s Snapdragon 8 Gen 2.

Op het vlak van hardware lopen de Snapdragon 8 Gen 2 en Dimensity 9200+ een nek-aan-nek race. In beide gevallen is de snelste kern ARM’s Cortex-X3-rekenkern. Qualcomm geeft die kern maximaal een kloksnelheid van 3,19 GHz mee, terwijl MediaTek de kloksnelheden opvoert tot 3,35 GHz. Ook de meer energie-efficiënte Cortex-A715-kernen zijn in MediaTek’s chipset net iets rapper – aan 3,0 GHz, ten opzichte van 2,8 GHz bij Qualcomm. Voor de A510-kernen ligt de kloksnelheid wel 0,2 GHz lager dan op Qualcomm’s equivalent, op 1,8 GHz.

Een vergelijking op het vlak van GPU-prestaties blijft lastig. MediaTek gebruikt namelijk een ontwerp van ARM – de Mali-G17 Immortalis MC11 – terwijl Qualcomm de in-house Adreno 740 gpu inzet. De kloksnelheid steeg op de Plus-versie van de Dimensity 9200 wel met 17 procent, stelt MediaTek. Een exacte kloksnelheid wordt echter niet genoemd.

Ingebouwde Wifi 7-modem

Net als menig mobiele chipset bevat de Dimensity 9200+ ook een ingebouwde modem. Specifiek gaat het om een M80-gebaseerd exemplaar met ondersteuning voor mmWave 5G, Wifi 7 en Bluetooth 5.3.

Op de chipset vinden we verder ondersteuning voor 240 Hz beeldverversing op Full HD-schermen, en 8K-videorecording. Verder biedt de chipset ondersteuning voor de nieuwste geheugenstandaard UFS 4.0.

MediaTek versus Qualcomm

Ongeweten is of de chipset hoofd kan bieden aan de voorsprong die Qualcomm de afgelopen jaren heeft uitgebouwd. Qua specificaties voeren de chipsets een nek-aan-nek race, en ze worden daarbij ook nog eens op eenzelfde 4nm-procedé gebakken. Toch spelen ook andere factoren een rol voor de prestaties, zoals de firmware en optimalisaties die fabrikanten zelf doorvoeren.

Uitgelicht artikel Malware op Android Nieuwe trojan teistert honderdduizenden Android-gebruikers

Welke fabrikanten de high-end chipset willen gebruiken, laat MediaTek in het midden. Wel meldt de Taiwanese chipgigant dat de chipset nog deze maand in de eerste smartphone terechtkomt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business