Nieuws

Qualcomm introduceert nieuwe Snapdragon 8 Gen 2

De nieuwe Snapdragon 8 Gen 2
beeld: Qualcomm
Qualcomm onthulde vandaag officieel hun nieuwe top-of-the-line SoC: de Snapdragon 8 Gen 2. De smartphonechip zou eind dit jaar al in enkele flagshiptelefoons te vinden zijn.

De naamgeving is weinig origineel, maar maakt wel onmiddellijk duidelijk met welke chip we te maken hebben. De Snapdragon 8 Gen 2 bouwt voort op de Snapdragon 8 Gen 1 van vorig jaar en maakt er een aantal verbeteringen op. De Gen 2 is namelijk gebouwd met efficiëntie in het achterhoofd. Qualcomm presenteerde de nieuwe chip tijdens de Snapdragon Summit 2022.

Processors

Zo bestaat de nieuwe Kryo-CPU uit maar liefst acht kernen. De sterkste daarvan is een ARM Cortex-X3 die op 3,2 GHz geklokt staat. Daarnaast zitten vier performance cores met een kloksnelheid van 2,8 GHz en enkele efficiency cores met een snelheid van 2 GHz. De nieuwe CPU zou dan ook 40% energiezuiniger zijn dan zijn voorganger.

Ook de grafische processor biedt heel wat verbetering ten opzichte van zijn voorganger. De nieuwe Adreno GPU zou prestaties leveren die 25% hoger liggen dan bij de vorige generatie – en dat terwijl de GPU 45% meer ‘power efficient’ is. Dat vertaalt zich in een langer batterijleven tijdens het spelen van games. Bovendien brengt de Adreno GPU nog enkele verbeteringen naar mobiele platformen: de RAM-snelheid is met LP-DDR5X-geheugen dat tot 4.200 MHz ondersteunt razendsnel. Vermoedelijk is dat nodig om de raytracing, die eveneens in de GPU ingebouwd zit, te accomoderen. De chip heeft daarnaast ondersteuning voor 4k@60Hz of QHD@144Hz. Ook HDR10+, Dolby Vision en het 10-bits Rec. 2020-kleurenveld worden ondersteund voor externe displays.

Ergens is het logisch dat als een smartphone veel beeldtechnologie ondersteunt, dat ook het cameradepartement er goed voorzit. Ook hier is dat het geval: de Snapdragon 8 Gen 2 zal een Image Signal Processor (ISP) hebben die ondersteuning biedt voor camera’s tot 200 MP óf voor drie camera’s van 36 MP tegelijkertijd. Bovendien werd de ISP geoptimaliseerd voor de nieuwste sensoren van zowel Sony als Samsung waardoor foto’s probleemloos verwerkt zouden moeten worden.

Connectiviteit

De Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 zit dus boordevol verbeteringen. Op het vlak van connectiviteit kan de SoC zelfs een heuze primeur voorleggen: het is namelijk de allereerste chip met ondersteuning voor Wi-Fi 7. Hoewel het nog even zal duren voor deze nieuwigheid naar routers en acces points komt, is de telefoon dus welklaar voor de toekomst. Daarnaast bevat de chip ook een AI-processor die erop gericht is om 5G-snelheden te verhogen. Daarnaast biedt de nieuwe SoC ook ondersteuning voor twee actieve simkaarten tegelijk. Op die manier kan je gebruikmaken van 2 5G-netwerken tegelijkertijd.

Beschikbaarheid

De Snapdragon 8 Gen 2 zal vanaf eind dit jaar in telefoons te vinden zijn. Van enkele merken werd al bekend gemaakt dat zij een model op de markt brengen met de nieuwe SoC: ASUS, Motorola, OnePlus, Oppo, Sony, Xiaomi en ZTE. Samsung is, opmerkelijk genoeg, niet in de lijst terug te vinden. Zij bevestigden eerder al dat de Samsung Galaxy S23 ook gebruik zal maken van de Snapdragon 8 Gen 2.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business