Nieuws

Samsung skipt Exynos-chipsets voor Galaxy S23

Samsung Galaxy S23
© Unsplash
Samsung stopt met het gebruik van Exynos-chipsets en stapt volledig over op de Snapdragon 8 Gen 2 voor de Galaxy S23-serie. Dat bevestigt Qualcomm ditmaal.

Qualcomm sloot eind juli een deal met Samsung over het gebruik van zijn Snapdragon-chipsets. De Zuid-Koreaanse technologiereus zou daarbij voor de aandrijving van zijn high-end smartphones overstappen op een volledig Qualcomm-aanbod. Niet geweten was of Samsung deze deal wereldwijd zou doortrekken – bevestiging daarvoor vinden we in het gespreksverslag van de presentatie van de kwartaalcijfers. Akash Palkhiwala bevestigt daarin dat het aandeel Qualcomm-chipsets in de Galaxy S23-serie stijgt “naar een globaal aandeel”.

Qualcomm voor alle Galaxy S23-toestellen

Het aandeel Qualcomm-chipsets in de Galaxy S22-serie betrof nog 75 procent. Voor de overige 25 procent maakte Samsung gebruik van zijn in-house ontwikkelde Exynos-chipsets. Onder andere in België en Nederland leverde Samsung zijn high-end S-serie telefoons met Exynos-chipsets. Met de kersverse uitspraak van Qualcomm, lijkt daar komend jaar verandering in te komen. Vermoedelijk maakt binnenkort elk Galaxy S23-toestel gebruik van de onaangekondigde Snapdragon 8 Gen 2-chipset.

Sommige Samsung-fans ontvangen dit besluit met gejuich. Samsungs Exynos-chipset bouwde de voorbije jaren een negatief imago op door een relatief hoog stroomverbruik en slechte prestaties. Een petitie vroeg Samsung om te stoppen met het gebruik van Exynos-chipsets in Europa en Azië – Amerikaanse landen kregen al wel toegang tot de Qualcomm-variant. Een officiële reactie kwam er nooit, en actie bleef ook uit. Daar lijkt nu dus verandering in te komen.

Problemen met fabricageprocessen

Qualcomm en Samsung hebben geen redenen opgegeven voor de overstap naar Qualcomm-chips. Een mogelijke reden ligt bij problemen die Samsung ondervindt in zijn eigen chipfabrieken. Samsung zou te maken hebben met een hoog percentage ‘kapotte’ chips en daarmee een lage opbrengt van het fabricageproces. Bovendien zou Samsungs fabricageproces voor kleine chips onvoldoende efficiënt zijn, waardoor chips snel oververhitten en relatief veel stroom verbruiken.

Het is om die reden dat Qualcomm – naar verluidt – de productie van z’n Snapdragon-chipsets van de Samsung-productielijn haalde. De nieuwe Snapdragon 8+ Gen 1 en Snapdragon 8 Gen 2 worden in de fabrieken van chipgigant TSMC gebakken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business