Samsung switcht volledig naar Snapdragon-chips vanaf Galaxy S23-serie

Samsung Galaxy S22 Qualcomm Snapdragon
© Samsung
Samsung en Qualcomm hebben een langjarige deal gesloten over het gebruik van Snapdragon-chips. Onderdeel is dat Snapdragon-chips vanaf de Galaxy S23-serie alle S-serie telefoons aandrijven.

Het is gedaan met Samsungs Exynos-chipsets in Galaxy S-smartphones. Jarenlang gebruikte het Zuid-Koreaanse merk een mix van Qualcomm Snapdragon en Exynos-chipsets om aan de vraag te kunnen voldoen; daar komt nu dus een einde aan. Het verhaal rondom het einde van de Exynos-reeks deed eerder al de ronde als gerucht, maar is nu bevestigd door Qualcomm. De Amerikaanse chipfabrikant deed dit tijdens de presentatie van zijn kwartaalcijfers. “De manier waarop je erover moet denken is dat Snapdragon hun Galaxy-productlijn, hun Galaxy-vlaggenschipproducten zal aandrijven”, liet CEO Christiano Amon weten.

Samsung Galaxy S23-serie

Amon vervolgt zijn verhaal door te melden dat Qualcomm in de Galaxy S22-serie verantwoordelijk is voor 75 procent van de chipleveringen. Nu Samsung en Qualcomm een jarenlange overeenkomst op handen zijn, zal dit percentage stijgen. “Je moet je inbeelden dat dit veel beter gaat worden vanaf de Galaxy S23-serie”, leg hij uit. Dat niet enkel in de VS, “wij voorzien hun apparaten wereldwijd van chipsets”. Een concrete bevestiging voor de uitfasering van Exynos-chips geeft de topman niet.

Wel laten de uitspraken van Christiano Amon ruimte open voor interpretatie. Hij meldt dat de cijfers gaan verbeteren en dat ze wereldwijd Galaxy S-serie toestellen gaan aandrijven, maar laat terzijde of er bepaalde markten zijn uitgesloten. Samsung rolde Qualcomm Snapdragon-chips de afgelopen jaren uit naar steeds meer markten. Met name Europa en de Chinese markt waren nog uitgesloten van Snapdragon-chipsets, en waren daardoor aangewezen op Exynos-chipsets. Mogelijk blijft er bij de Samsung Galaxy S23-serie een kleine groep landen over die om eender welke reden alsnog een Exynos-chip krijgen.

Voor Samsung betekent de deal met Qualcomm overigens niet alleen dat het de Galaxy S23-serie zal (exclusief) voorziet van Snapdragon-chips. Ook andere ‘high-end modellen in de Galaxy-serie krijgen chips uit de Snapdragon-serie’, liet de Qualcomm CEO weten.

Patentdeal met Qualcomm

De deal omvat daarnaast afspraken over het gebruik van Qualcomm-chipsets in computers, tablets, ‘extended reality’ (waaronder AI en AR) en ‘meer’. Het is onbekend of Qualcomm en Samsung voor ook hebben afgesproken dat exclusief Snapdragon Wear-chipsets gebruikt gaan worden; Samsung was vorig jaar de eerste fabrikant op het Wear OS-platform die besloot van ‘Snapdragon’-chips af te zien. In plaats daarvan lanceerde het zijn eigen Exynos Wear-chip.

Samsung verkreeg met de deal eveneens toegang tot Qualcomm’s patentportfolio. Daarbij werden licenties afgesloten voor 3G, 4G, 5G en de aanstormende 6G-netwerktechniek.

qualcommsamsungsmartphone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen