Reviews

Galaxy Watch4 review: de smartwatch heruitgevonden

samsung galaxy watch 4
Image Credit : Samsung
Voordelen
Comfortabel design
Uitgebreide sport- en gezondheidsfuncties
Nieuw Wear OS toont veel potentieel
Goede prestaties
Nadelen
Batterij loopt snel leeg
Sommige functies werken enkel met Samsung-apps
Aanbevolen prijs: €Vanaf 269 euro
Waar te koop?
Totaalscore 9
Met de Galaxy Watch4 en Watch4 Classic sluit Samsung Google opnieuw in de armen. Een huwelijk dat alles heeft om te slagen.

De intrede van de nieuwste generatie Galaxy-horloges luidt een nieuw tijdperk in voor de Android-smartwatch. Om uit de schaduw van de Apple Watch te kunnen treden, besloten Samsung en Google hun krachten te bundelen. Dat resulteerde in nieuwe software die de bedrijven samen ontwikkelde; One UI Watch ofwel Wear OS 3.0. Deze softwarelaag probeert het beste van Samsung’s Tizen- en Google’s Wear OS-besturingssysteem te combineren.

Toen Samsung in augustus haar eerste twee smartwatches met het besturingssysteem aankondigde, de Galaxy Watch4 en Galaxy Watch4 Classic, konden we niet wachten om ermee aan de slag te slaan. Gezien de grote overeenkomsten tussen beide modellen zullen we ons voornamelijk focussen op het instapmodel Watch4 in deze review, al zullen we zeker ook bekijken welke meerwaarde het Classic-model kan bieden.

Een sportieve stijl

Het grootste verschil tussen de Watch4 en Watch4 Classic zit in het design. Waar het Classic-model eerder teruggrijpt naar de klassieke stijl van de Watch3, ziet de Watch4 er jeugdiger uit. Door de aluminium horlogekast is de Watch4 de kleinste van de twee (40 vs 44 mm & 42 vs 46 mm) en voelt hij zeer licht rond je pols. Dat maakt de Watch4 het geschikte model voor de sportievelingen, want je voelt tijdens het sporten nauwelijks dat je een horloge draagt.

Zoals je van een smartwatch verwacht, geniet je ondersteuning voor een ruim aantal verschillende sporten. Van lopen tot zwemmen, het is allemaal mogelijk met een Watch4 om je pols. Door de automatische trainingsdetectie hoef je zelfs geen knop aan te raken om je training te starten. Al begon dat me na een tijdje ook wel te storen, want zelfs een wandeling naar de bakker wordt geregistreerd. In vergelijking met de Watch3 voegt Samsung nog enkele nieuwe gezondheidsfuncties toe. Enkele leuke functies die je zeker eens moet proberen zijn de lichaamsanalyse waarmee je je spiermassa, vetmassa en lichaamsvocht kan meten en de EGC-meter.

watch4 body composition
Galaxy Watch4 weet alles over je lichaam. Image: Samsung

Wear OS 3.0: een slimme software

De grootste verandering zit natuurlijk in de software. Vorige smartwatches van Samsung draaide op Tizen OS dat binnenshuis werd ontwikkeld. Dat had zijn voor- en nadelen. Tizen OS was gebouwd om te functioneren in het Samsung-ecosysteem. Ondersteuning voor externe applicaties en andere smartphonemerken durfde daardoor wel eens te ontbreken. Wie geen Samsung-smartphone had koos daardoor eerder voor een smartwatch die draaide op Wear OS om een betere integratie te genieten tussen smartphone en smartwatch. Maar ook Wear OS was niet zonder gebreken.

De Watch4 laat nu al zien dat beide besturingssystemen elkaar perfect kunnen aanvullen. Wie Tizen OS gewoon is, zal snel weg kunnen met het nieuwe Wear OS. De interface van de software voelt namelijk zeer vertrouwd aan. Maar je zit wel stevig verankerd in het Google-ecosysteem.

Google apps

Alle aangepaste Google-apps zoals Google Maps vind je bij installatie al terug (nog steeds geen Gmail) en via de Play Store heb je toegang tot een ruim aanbod aan applicaties. Daardoor heb je betere ondersteuning voor applicaties van externe partijen. De eerste app waar we dan aan denken is Spotify. Sinds kort biedt die ook de optie om je afspeellijsten te downloaden en offline te beluisteren. Je kan je smartphone gerust eens thuis laten voor het sporten, want ook bellen en sms’en versturen gaat vlot met de horloge. Samsung verdubbelde de opslag van de Galaxy Watch4 naar 16GB, dus je hebt meer dan genoeg ruimte om extra applicaties te installeren.

Toch merk je ook dat One UI Watch nog een besturingssysteem in opbouw is. Zo zijn er bijvoorbeeld nog enkele gezondheidsfuncties die enkel in combinatie met de Samsung Health-app werken, zoals de EGC-functie. Net die die exclusiviteit zou een uniform besturingssysteem als Wear OS uit de wereld moeten kunnen helpen. Verder lijdt de Watch4 onder het probleem dat Wear OS al jarenlang achtervolgt: tegenvallende batterijduur. Bij actief gebruik zal je op dag twee je smartwatch alweer aan de lader moeten hangen. Als je hier en daar een functie uitschakelt, kan je die tweede dag misschien nog net volmaken. Dit zijn zaken die in de toekomst nog kunnen verbeteren. Het nieuwe Wear OS lijkt zeker klaar om de concurrentie met Apple aan te gaan en we zijn zeer benieuwd welke merken mee op de kar springen.

Watch4 of Watch4 Classic: welke moet je kiezen?

De keuze tussen de Watch4 of de Watch4 Classic lijkt ons vooral een stijlkeuze. Watch4 is eenvoudiger en beter geschikt voor het sporten, de Watch4 Classic draag je om indruk te maken. De Classic heeft een draaiende bezel wat het navigeren door applicaties een stuk eenvoudiger maakt dan werken met de knoppen. Maar onder het display zijn er geen verschillen tussen beide modellen: ze hebben dezelfde rekenkracht, zelfde software en zelfde functies. We vinden de 100 euro meerprijs die je voor een Classic moet betalen dan ook te hoog om voor dit model te kiezen. Maar als je budget het aankan, waarom niet?

Conclusie

Samsung Galaxy Watch4 had niet lang nodig om ons te overtuigen van zijn kunnen. Hoewel de hardware-upgrade beperkt is, is de intrede van One UI Watch/Wear OS 3.0 op gebied van software een enorme sprong vooruit. Is het nu de beste smartwatch in 2021? Daar kan je uren over debatteren en het antwoord op die vraag zal voor iedereen anders zijn. Een iPhone-gebruiker zal niet veel hebben aan een Galaxy Watch4, evenmin heeft een Android-gebruiker iets aan een Apple Watch. Wel durven we de Galaxy Watch4 en Watch4 Classic tot de beste Android-smartwatches van het moment uitroepen.

Galaxy Watch4 Classic kopen? Neem een kijkje op de webshop van Samsung.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business