Reviews

Samsung Galaxy Z Fold 3 review: bijna top, maar nog niet helemaal

galaxy Z fold 3
Image: Samsung
Voordelen
Stevig en spatbestendig
Multitasking
Betere ondersteuning door externe apps
S Pen ondersteuning
Nadelen
Hoge prijs
Matige camera's
S Pen apart aan te kopen
Aanbevolen prijs: €1799
Waar te koop?
Totaalscore 8
Galaxy Z Fold 3 betekent een grote stap vooruit voor vouwbare smartphones, maar toch laat dit ambitieuze vlaggenschip enkele steken vallen.

De introductie van de eerste Galaxy Fold lijkt nog alsof het gisteren was, maar ondertussen is Samsung al toe aan haar derde generatie vouwbare smartphones. De Zuid-Koreaanse fabrikant maakt er ook geen geheim van dat voor hen de foldable de smartphone van de toekomst is. Dat onderstreepte Samsung door dit jaar de Galaxy Note te laten vallen ten faveure van de Galaxy Z Fold 3 en Z Flip 3. De eerste twee Galaxy Fold-toestellen konden die ambitie nog niet waarmaken, al gaven we de Fold 2 wel goede punten. Wist de derde en meest ambitieuze generatie Galaxy Fold ons helemaal te overtuigen? Je leest het in deze review.

3 schermen voor de prijs van 2

Bij een vouwbare smartphone is het onmogelijk om niet eerst met het aantal displays te beginnen. Bij de Galaxy Fold zijn dit er altijd twee: één aan de voorkant en het uitklapbare hoofddisplay. De afmetingen van Z Fold 3 zijn ongewijzigd gebleven ten opzichte van de vorige generatie. Het 6,2” display aan de voorkant dient om snel de tijd en notificaties te checken en een berichtje onderweg te beantwoorden. Het is naar mijn gevoel te klein om als primair scherm te gebruiken. En waarom zou je kiezen voor 6,2” als je ook een display van 7,6” ter beschikking hebt. De beste manier om de Fold te gebruiken is opengevouwen. Waarom koop je anders een vouwbare smartphone? De vouwrand en de selfienotch gaan als het ware in je display op als je een applicatie opent, zodat ze je niet storen. Het display heeft bovendien een verversingsgraad van 120 Hz wat zorgt voor een vlotte beeldweergave. Op vlak van helderheid scoort de Galaxy Z Fold 3 minder goed dan de S21 Ultra, maar daar zal je tijdens het streamen niets van merken. Koppel dit aan een goede audiokwaliteit en je hebt de perfecte smartphone voor entertainment.

Om al die schermen te huisvesten heeft de Galaxy Z Fold 3 nood aan een stevige architectuur. Dat is ook nodig om ervoor te zorgen dat het vouwbare scherm niet te snel beschadigd raakt. De smartphone kan daardoor wat zwaarder aanvoelen dan dat je gewend bent, zeker in je broekzak. Fold 3 is voor het eerst waterbestendig; we zijn er niet mee gaan zwemmen maar met een IPX8-rating zou dit moeten kunnen. Het is goed om te zien dat elke generatie weer een stukje duurzamer wordt.

Gebouwd om te multitasken

Net als de hardware heeft het even geduurd vooraleer Samsung de software voor haar vouwbare smartphones wist te optimaliseren. Z Fold 3 zet weer een grote stap in de goede richting. Één van de grootste pijnpunten was dat (externe) appontwikkelaars hun applicaties nog niet hadden aangepast om te werken met een vouwbaar scherm. Samsung en Google hebben hun applicaties al eerder geoptimaliseerd aan het design van de Galaxy Fold en nu zien we onder meer ook Spotify en TikTok volgen. Die ondersteuning is belangrijk om ervoor te zorgen dat applicaties zich vanzelf aanpassen aan het scherm dat je gebruikt en in welke hoek je je scherm geplooid hebt. We hopen dat andere apps zoals Facebook en Instagram ook spoedig volgen. Dat zal de polyvalentie die de Z Fold 3 biedt alleen maar ten goede komen.

Ook de multitaskingfeatures komen beter tot hun recht. Een handige truc om het display te benutten is de Multi View-modus. Hiermee kan meerdere applicaties gebruiken zoals één applicatie per schermhelft of één app op het volledige scherm en een andere app in een pop-up venster. Dit doe je door op je startscherm naar rechts vegen. Dat opent een taakbalk die doet denken aan de taakbalk van Windows. In deze balk kan je je favoriete applicaties plaatsen om ze snel te kunnen kopen. Ga hier zeker mee aan de slag.

Samsung introduceert met de Galaxy Z Fold 3 nog een zeer leuke nieuwigheid: ondersteuning voor de Galaxy S Pen. De fabrikant ontwikkelde hiervoor een speciale editie die de perfecte ondersteuning voor een vouwbaar scherm biedt. Jammer genoeg zat de S Pen niet bij ons testmodel, dus dit hebben we niet in de praktijk kunnen uittesten. Je dient de S Pen ook apart aan te kopen; een oplader zit eveneens niet mee in de doos.

Camera’s stellen teleur

Galaxy Z Fold 3 heeft de Snapdragon 888 5G aan boord, de meest high-end processor van het moment. Dat zorgt voor prestaties die op niveau van een vlaggenschip liggen, 5G ondersteuning en Samsung hoopt met de processor ook de kwaliteit van de camera’s te kunnen optrekken. Je hebt een redelijk uitgebreide camera-setup: een triple 12MP-cameraeiland aan de achterkant en in elk display zit een selfiecamera verwerkt. Tijdens het nemen van foto’s kan je ook handig gebruik maken van het vouwdisplay. Je kan de camera bijvoorbeeld stabiel neerzetten om te filmen en je krijgt na het nemen van een foto meteen te zien of de foto gelukt is zonder hiervoor naar je galerij te moeten overschakelen.

De kwaliteit van de camera’s blijft echter ver verwijderd van vlaggenschipniveau. Met je hoofdcamera kan je degelijke beelden schieten, maar je ziet amper verschil met camera’s van de betere budgetsmartphones. Dat is evenzeer een verwijt naar de eerste als een compliment naar de laatste. Met je telelens kan je wel het budgetniveau overstijgen en ook de selfiecamera van het coverdisplay (gebruik niet de selfiecamera van het hoofddisplay) ziet er goed uit, maar er mist toch altijd ‘iets’ aan je foto’s. De camera’s moeten het dan ook vooral hebben van slimme AI-trucs om de technische beperkingen te maskeren. Ze staan in schril contrast met de kwaliteit die de Galaxy Z Fold in andere aspecten wél biedt.

Nu we het toch aan de minpunten beland zijn, we moeten het even hebben over de batterijduur. Een batterij van 4400 mAh is stevig maar mist de kracht om het hogere energieverbruik van het hoofddisplay te kunnen opvangen. Na een goede 8 uur zit de batterij door de beste krachten heen, waar concurrerende vlaggenschepen minstens 10 uur weten te halen. Met een snellaadcapaciteit van 25W is de Galaxy Fold 3 ook niet de snelste in het opladen.

Galaxy Z Fold 3: eindverdict

Vouwbare smartphones hebben zich de laatste twee jaar goed ontwikkeld en Galaxy Z Fold 3 toont welke weg het concept moet inslaan. Zowel de hardware als software maken zichtbare progressie. Ook het verlagen van de instapprijs naar 1800 euro is een positieve evolutie, al blijft die nog te hoog. Galaxy Z Fold 3 is zonder twijfel de beste vouwbare smartphone die op dit moment beschikbaar is, maar er zijn nog enkele imperfecties, de camera’s voorop. We zijn benieuwd of de Galaxy Z Fold 4 die laatste pijnpunten kan wegwerken. Lukt dat en wordt de prijs een beetje realistischer, dan ligt de weg open voor de foldables om de markt te veroveren.

Galaxy Z Fold 3 is ook te koop via de webshop van Samsung.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business