goedkope smartphones

Voor een goede smartphone hoef je niet een hoog bedrag te betalen. Deze goedkope smartphones bieden kwaliteit voor een betaalbare prijs.

Advertentie

Smartphones komen vandaag de dag in alle vormen, maten, gewichten en vooral prijsklassen. Je hebt veel goedkope smartphones, maar ook veel peperdure modellen. De zogenaamde vlaggenschepen lijken ook elk jaar duurder en duurder te worden. Ook dit jaar zien we smartphones zoals de Samsung Galaxy S21 Ultra, iPhone 12 Pro Max en OPPO Find X3 Pro met gemak de kaap van de duizend euro overschrijden. Deze smartphones zijn ongezien geavanceerd en elk jaar weten fabrikanten zich weer te overtreffen. Wij blijven ons toch de vraag stellen hoeveel vraag er nu echt bestaat in de markt naar die peperdure smartphones. Hoeveel moeite de fabrikanten en telecomoperatoren ook doen om voordelige pakketten aan te bieden, duizend euro blijft een hoog bedrag voor een gadget.

De gemiddelde consument kijkt waarschijnlijk eerder naar de smartphonemodellen die in de schaduw staan van de vlaggenschepen. Ook binnen de lagere prijsklassen heb je nog verschillende gradaties. Je hebt middenklassers die qua kostprijs ergens tussen de vierhonderd à zeshonderd euro bengelen. Daarachter komen de budgetsmartphones die je voor tweehonderd à driehonderd euro op de kop kan tikken. Wij werpen voor een keer eens de spotlights op de goedkope smartphones.

Duurder is niet altijd beter

Goedkope smartphones bieden een goede prijs, maar bieden ze ook een goede kwaliteit. De term ‘budgetsmartphones’ krijgt soms wel een negatieve connotatie, alsof het allemaal prulmodellen zijn. Maar dat hoeft lang niet zo te zijn. Fabrikanten beseffen maar al te goed dat de gemiddelde consument geen 1000 euro gaat neerleggen voor een nieuwe smartphone en ze het budgetsegment niet stiefmoederlijk mogen behandelen. Er zijn bijgevolg dus meer dan voldoende goedkope smartphones die gewoon goed en aangenaam in gebruik zijn. Natuurlijk hebben deze niet de meest krachtige processoren of de meest geavanceerde camera’s, maar als jij hier geen nood aan hebt dan is een budgetsmartphone een betere keuze dan een premium smartphone.

Waar moet je bij de keuze van een budgetsmartphone op letten? Een beetje rekenkracht is natuurlijk wel vereist om de smartphone vlot te doen draaien. Het RAM-geheugen kan hier een indicatie zijn. Kies je voor een model met slechts 2GB, dan mag je geen grootse prestaties verwachten. Opslaggeheugen is ook belangrijk, maar er zijn manieren om een beperkte lokale opslagcapaciteit op te vangen (cloudopslag, externe SSD-kaarten). Een betrouwbaar updatebeleid is ook zeer belangrijk. Voldoende lange en regelmatige ondersteuning zorgt ervoor dat je een paar jaren verder kan met je smartphone. Elk jaar een nieuwe smartphone van 300 euro moeten kopen is op termijn even duur als een vlaggenschip van 1.000 euro kopen. Op camera’s moet je je bij budgetsmartphones niet te blind starten. Met een goedkope smartphone kan je wel snel iets op beeld vastleggen, maar voor het betere camerawerk moet je iets meer willen neerleggen.

Ook binnen het budgetsegment is er een enorm keuzeaanbod. Dit zijn onze favoriete smartphones met een kostprijs van minder dan 300 euro.

De beste goedkope smartphones

 • Samsung Galaxy A51
 • Motorola Moto G9 Plus
 • Nokia 5.4
 • TCL 10 5G UW
 • POCO X3 NFC
 • OPPO A74 5G

1. Samsung Galaxy A51

Samsung lanceerde deze smartphone eind 2019, maar tot vandaag de dag wordt de Galaxy A51 als één van de beste budgetvriendelijke modellen beschouwd. Met nog ondersteuning tot begin 2024 (Android 13) is deze smartphone ook gewoon een goede koop voor de lange termijn. De plastic behuizing doet de smartphone wel erg goedkoop ogen, maar onder de motorkap heeft Samsung minder bespaard. De processor is meer dan krachtig genoeg voor dagelijks gebruik. 128GB opslag is ruimschoots genoeg voor de doorsnee gebruiker. Ook de camera’s kunnen er zeker mee door. Ondertussen heeft A51 al een opvolger gekregen die ons ook wist te bekoren, maar omdat de A52 een kostprijs van 349 euro heeft kiezen we hier nog voor de A51.

goedkope smartphones
Samsung
Galaxy A51

2. Motorola Moto G9 Plus

Wie Motorola zegt, zegt power. De Moto G9 Plus gaat nog een stapje verder dan de iets goedkopere Moto G9 Power. Dat zie je al als je de smartphone vastneemt. Het display is maar liefst 6,81” groot, een formaat dat misschien van het goede te veel is. Maar krachtpatsers zijn nu eenmaal niet klein. De Snapdragon 730G-processor met 4GB RAM-geheugen levert de prestaties die je vraagt. Het is vooral de batterij die concurrentie aftroeft. De 5000 mAh-batterij kan maar liefst twee dagen mee met één oplaadbeurt! Bij lancering kostte de Moto G9 Plus nog 269 euro, maar inmiddels is deze voor net iets meer dan 200 euro te verkrijgen. Je zal moeite moeten doen om voor die prijs betere specificaties te vinden.

goedkope smartphones
motorola
moto g9 plus

3. Nokia 5.4

Sinds HMD Global de plak zwaait bij Nokia, hebben de Finnen zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van gebruiksvriendelijke en budgetvriendelijke smartphones. De Nokia 5.4 maakt die beloftes ook waar. Door te kiezen voor Android One is Nokia in staat om lange ondersteuning te voorzien voor zelfs haar meest goedkope smartphones. Met de Nokia 5.4 kan je moeiteloos drie jaar verder. Verder voelt de Nokia 5.4 wel een beetje aan als een overgangsmodel. Hij kan nauwelijks verbeteringen voorleggen ten aanzien van zijn voorganger 5.3 en kort na de lancering van de 5.4 gooide Nokia het portfolio volledig op de schop met de lancering van de X20. Maar als je het grotere plaatje wegdenkt, heb je met Nokia 5.4 een betrouwbare smartphone die je nog geen 200 euro kost.

goedkope smartphones
nokia
nokia 5.4
nokia smartphone

4. TCL 10 5G UW

De TCL 10 5G UW is wellicht één van de goedkoopste 5G-smartphones die je kan vinden, en ook één van de beste in deze categorie. TCL weet indruk te maken met het levendige 6,5” display en een Snapdragon 765G-processor die je normaal in smartphones dubbel de prijs ziet. 6GB RAM-geheugen is dan ook pittig veel voor een goedkope smartphone. Er zijn ook wel wat minpuntjes. De camera’s, wiens specificaties erop papier goed uitzien, zijn niet altijd even consistent en de update naar Android 11 moet ook nog volgen. Dit model is beperkt beschikbaar binnen de Benelux en lijkt enkel bij Amazon te kunnen opgehaald worden. Een alternatief is TCL 20L+ die je ook slechts 259 euro kost en makkelijker te vinden is (maar wel geen 5G heeft).

goedkope smartphone
TCL
10 5G UW
5G smartphone

5. POCO X3 NFC

“De ultieme budgetsmartphone.” Zo omschrijven we de POCO X3 NFC in onze review. En met die woorden hebben we niet overdreven. Want wanneer je de specificaties van deze smartphone bekijkt, kan je niet geloven dat die amper 214 euro kost. Met de Snapdragon 732G-processor is POCO X3 NFC de snelste budgetsmartphone die ook zonder problemen zwaardere games aankan. Ook de verversingsgraad van 120Hz is gelijk met de allerduurste vlaggenschepen. En als je dacht dat de 5.000 mAh-batterij van de Moto G9 Plus indrukwekkend was, dan doet de batterij van POCO (een dochtermerk van Xiaomi) daar graag nog eens 160mAh bij, al is dat vooral een verschil op papier. De software durft je wel eens te irriteren, maar als we je één goedkope smartphone zouden moeten aanraden, dan is het wellicht deze.

goedkope smartphones
poco
x3 NFC

6. OPPO A74 5G

Aangezien we voor deze koopgids een prijsplafond van 300 euro hebben gezet, mag OPPO A74 5G met zijn kostprijs van 299 euro er nog net bij. OPPO is met zijn A-smartphones een trendsetter in goedkope 5G-smartphons die gewoon goed zijn. De A74 5G kan voor zijn prijs mooie specificaties voorleggen. Zo heeft het display een verversingsgraad van 90Hz en wordt snelladen ondersteund. Ook de camera kregen een upgrade in vergelijking met oudere A-toestellen. Zoek je een toekomstbestendige smartphone voor weinig geld? Dan is OPPO A74 5G een uitstekende keuze. Meer informatie lees je in onze review.

goedkope smartphones
OPPO
A74 5G 
5G Smartphone

Ken jij nog goede suggesties voor budgetsmartphones? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel. Onze koopgidsen worden regelmatig bijgewerkt met nieuwe producten en actuele prijzen.


2 REACTIES

 1. Ik zou heel graag een Motorola Moto G9 Plus willen kopen, maar een vriend vloekt tegen Motorola en er wordt gezegd dat hun telefoons nog steeds vastlopen 🙁 een advies?

  • Beste Anne,

   Elke smartphone heeft sterke en zwakkere punten. De Moto G9 Plus heeft over het algemeen wel de reputatie van een betrouwbare smartphone te zijn, met uitstekende specificaties voor zijn prijs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here