Nieuws

Apple bestelt volop 3nm-chips bij TSMC

Apple
07 August 2019, Munchen, Germany: Apple Logo close-up at the store
Apple zou volop 3nm-chips bestellen bij TSMC. Alles wijst erop dat de nieuwe chips binnenkort in Macbooks en iPhone 15 Pro’s zullen zitten.

Chipbouwers proberen continu zoveel mogelijk transistoren op een computerchip te krijgen. Daardoor worden chips steeds sterker en sneller, maar moet er ook steeds kleiner gewerkt worden. TSMC’s laatste nieuwe machines kunnen chips printen volgens het 3nm-procedé. Volgens een rapport van Digitimes ziet het ernaar uit dat de geavanceerde chips binnenkort in de toestellen van Apple zullen opduiken.

Apple gebruikt al enkele jaren TSMC-chips in zijn apparaten. Alle ‘Bionic’-chips die in iPhones gebruikt worden rolden ooit bij TSMC van de band. Apple blijft er voorlopig trouwe klant en neemt er de laatste nieuwe chips af. Aan die spitstechnologie hangt een flink prijskaartje waarvoor je gelukkig heel wat rekenkracht terugkrijgt. De iPhone 15 Pro zou met een A17 Bionic-processor een pak energie-efficiënter zijn dan nu het geval is. Dankzij de geavanceerde chiptechnologie zou er zelfs 35% minder energie nodig zijn om de chip even snel te doen draaien.

In de iPhone 14 Pro zit een chip die volgens het 4nm-procedé gefabriceerd is. Meeste andere Apple-chips, zoals de M2, maken nog gebruik van het 5nm-procedé. Dit zou in de toekomst grondig veranderen. Voor de volgende versies van de eigen chips wordt ook gebruik gemaakt van die 3nm-technologie.

Apple als eerste en enige koper  

Het nieuws dat Apple investeert in 3nm-technologie komt kort nadat Intel bekend maakte om de 3nm-boot voorlopig af te houden. Daar verschijnen de Arrow Lake-processoren hoogstwaarschijnlijk op een latere datum. In Cupertino maken ze zich daarover geen zorgen: TSMC zou in maart maar liefst 45,000 3nm-wafers produceren. Indien Apple de enige koper is van dit soort chips kan dat de prijs fors omlaag brengen.

Voorlopig lijkt dat wel het geval te zijn. Niet alleen is Apple de eerste koper van de nieuwe chips, het bedrijf kocht ook de volledige initiële voorraad op. Apple tekende daarnaast al in voor de volgende versie van chip. TSMC werkt momenteel namelijk aan een verbetering op N3 – het 3nm-chipproductieproces. Ook deze chips zouden in iPhones en Macs terecht komen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business