Nieuws

Intel stelt overstap naar 3nm-chips uit

Intel
Intel heeft zijn bestellingen voor 3nm-wafers bij het Taiwanese TSMC uitgesteld. Naar verluidt wordt de lancering van de 15e-generatie Intel Core-processoren hierdoor ook uitgesteld.

Met die informatie komt zakenkrant DigiTimes deze week. Uit de gelekte informatie blijkt dat Intel de orders voor 3nm-wafers heeft uitgesteld tot het vierde kwartaal van 2024. Opvallend, aangezien Intel dat productieprocedé wil gebruiken voor zijn Arrow Lake-processoren; een generatie die juist gelanceerd zou worden in het derde kwartaal van 2024.

Uitstel Arrow Lake-processoren

Volgens de krant heeft dit ook als direct gevolg dat de Arrow Lake-lancering wordt uitgesteld. Over exacte termijnen doet het medium geen uitspraken. Wel zou de lancering nu “op zijn vroegst begin 2025” plaatsvinden. De samenwerking met TSMC lijkt daarmee niet bijzonder vloeiend van start te gaan. Tegelijk zijn er ook positieve signalen over de samenwerking tussen Intel en TSMC. Intel-CEO Pat Gelsinger liet tijdens de toelichting op de kwartaalcijfers van Q4 2022 weten dat TSMC gereed was om zijn Meteor Lake-chips in productie te nemen.

Met Meteor Lake luidt Intel een nieuw hoofdstuk in de samenwerking met TSMC in. TSMC is verantwoordelijk voor de 5nm-GPU en 6nm-chipset-tegels in de Meteor-generatie processoren. De inzet van TSMC’s 3nm-procedé is gericht op het Integrated GPU-departement. TSMC produceert dus geen gehele processoren. Intel produceert de computing-chiplet namelijk nog onder eigen vlag, met zijn 20A-node. Dat geldt voor zowel de nieuwe Meteor Lake als Arrow Lake-processoren.

Nieuwe route voor Intel

Overigens is de uitbesteding van de chipproductie aan TSMC niet geheel nieuw. Intels Arc-divisie laat de productie van Arc-GPU’s al sinds het begin over aan de chipfabrikant. Nu tilt Intel de samenwerking dus door naar een hoger plan en komen de chips ook in Core-processoren terecht. De exacte reden voor de uitbesteding aan een extern bedrijf wordt niet genoemd, maar de expertise van TSMC met nieuwe chiptechnieken zal hierin zeker een rol spelen.

businessinteltsmc

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals