Nieuws

TSMC bouwt nu ook 3nm-chips

TSMC
© TSMC
Nog voor 2023 begint zal TSMC beginnen met de productie van 3nm-chips. De chips zijn voornamelijk bedoeld voor Apple.

Feest bij TSMC: nog voor de jaarwisseling begint de Taiwanese halfgeleiderfabrikant met de productie van 3nm-chips. Het bedrijf had deze ontwikkeling eerder al aangekondigd, alleen was onduidelijk of de productie daadwerkelijk van start zou kunnen gaan. Nu blijkt dat TSMC de belofte nog op de valreep kan inlossen: volgens DigiTimes Asia gaat de productie op 29 december van start.

3nm zijn niet alleen kleiner dan de huidige 4nm- en 5nm-chips, maar ook energiezuiniger én krachtiger. De nieuwe chips zijn dus veel efficiënter dan wat er voorheen geproduceerd werd. Samsung startte al in juni van dit jaar met de productie van 3nm-chips. Daar tekenen ze zowel wat energieverbruik als prestatievermogen betreft hogere prestaties op dan met andere chips mogelijk is.

TSMC en Apple

De TSMC-chips werden grotendeels besteld door Apple. Eerder dit jaar werd de release van een MacBook Pro nog uitgesteld tot volgend jaar. De laptop zou een M2 Pro-chip moeten krijgen, die bij TSMC van de band rolt. Allerlei problemen zorgden ervoor dat de levering van deze nieuwe chips niet konden doorgaan. Nu de nieuwe chips eindelijk in productie zijn, kunnen we er zeker van zijn dat de nieuwe MacBook Pro eraan zit te komen.

Daar blijft het niet bij: Apple wil ook TSMC-chips gaan gebruiken in andere apparaten, waaronder iPhones en andere MacBook-modellen. De volgende computerchip, M3, zou ook op het 3nm-proces gestoeld zijn. Voor de iPhone 15 en diens A17 Bionic is Apple eveneens op zoek naar 3nm-chips.

Concurrentiestrijd

Samsung is ondertussen al een half jaar bezig aan de productie van 3nm-chips. Van het Zuid-Koreaanse bedrijf is nu bekend dat het de 3nm-productielijn een update zal geven. Momenteel zijn de Samsung-chips nog volgens de GAA-architectuur gebouwd. In de toekomst zal deze vervangen worden door 3GAP. Ook Bij TSMC denken ze al aan een tweede en verbeterde versie van de 3nm-chip: ‘N3E’. Ook op die chips zou Apple intussen azen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business