Nieuws

Tim Cook bevestigt: Apple gaat Amerikaanse chips gebruiken

Apple produceert chips in Amerika
Tijdens een event waar ook Joe Biden aanwezig was, bevestigde Tim Cook dat Apple binnenkort Amerikaanse chips van TSMC gaat gebruiken.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, zoals het bedrijf voluit heet, is ‘s werelds grootste en meest geavanceerde chipproducent. Heel wat van die chips worden uiteindelijk aan Apple geleverd, die ze uiteindelijk gebruiken in de nieuwste iPhones, iPads en Macs. Ook voor andere bedrijven zoals Nvidia, AMD en Mediatek print TMSC verschillende chips. Apple maakt wel meteen bekend de grootste klant van de Amerikaanse fabriek te worden.

De chips die in Amerika gemaakt worden, zullen er van de meest geavanceerde op de markt zijn. De fabrieken worden nu klaargestoomd om 4- en 3-nanometer chips te kunnen produceren. Die worden gebruikt in onder andere de Apple A- en M-series van chips. Ook de chips in Nvidia’s grafische processoren zijn van het 3- en 4-nanometertype.

De chipfabriek in Arizona is een dure onderneming. Eerder dit jaar tekende Joe Biden de CHIPS-wet waardoor chipproducenten geld konden krijgen om in Amerika te produceren. TSMC hapte toe en investeerde zo’n 40 miljard dollar in de fabrieken in Amerika. Tegen 2024 zouden er dan ook daadwerkelijk computerchips van de band moeten rollen. In 2026 staat de opening van een tweede fabriek gepland.

Amerikaanse productie

De Amerikaanse chipfabrieken zouden er ook voor moeten zorgen dat het chiptekort enigszins opgelost, of toch gemedieerd geraakt. Amerika zou, bij maximale productie, goed zijn voor zo’n 600.000 wafers. Hoewel dat slechts een fractie is van wat TSMC wereldwijd per jaar produceert, zou de nieuwe fabriek de Amerikaanse vraag naar chips moeten kunnen opvangen.

Ook Joe Biden was aanwezig op het event. Die had vooral lovende woorden voor de Amerikaanse productie en het feit dat de productie van computerchips naar Amerikaanse bodem wordt gehaald. TSMC is overigens niet de enige chipfabrikant die naar Amerika komt. In 2025 zou Intel aan een fabriek beginnen bouwen in Ohio. Micron, dat geheugenchips en opslag-chips maakt, wil een ‘megafabriek’ bouwen in New York. Samsung, dat nu al chips maakt in Austin, Texas, wil die fabriek ook gaan uitbreiden. Met een investering van 17 miljard dollar proberen de Koreanen te concurreren met TSMC.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business