Nieuws

Apple gebruikt vanaf 2024 Amerikaanse chips

Apple gaat in 2024 met Amerikaanse chips werken.

De laatste jaren klinkt het steeds luider, Europa en de VS moeten minder afhankelijk worden van Aziatische chips voor hun technologie.

En het lijkt erop dat Apple daar eindelijk gehoor aan geeft. De techreus gaat het goede voorbeeld geven door in de nabije toekomst te werken met chips die worden geproduceerd op Amerikaanse bodem.

Investeringen

Eerder dit jaar ondertekende Amerikaans president Joe Biden al de Chips and Science-wet. Die maakt het mogelijk voor de overheid om miljarden te investeren in research, ontwikkeling en uiteindelijk de productie van Amerikaanse chips. Een deel van dat geld wordt ook besteed aan gunstige belastingtarieven voor bedrijven die zich hiervoor gaan inzetten.

Voor Europa was er afgelopen lente nog het nieuws dat Intel 17 miljard pompt in de bouw van een chipfabriek in het Duitse Maagdenburg. Verder investeert het Amerikaanse bedrijf fors in een nieuw onderzoekscentrum in Frankrijk en in de uitbreiding of oprichting van nieuwe faciliteiten in verschillende andere Europese landen. Er broeit dus wel degelijk iets.

East meets west

In het geval van Apple worden het chips van een fabriek in Arizona. Dat is toch wat CEO Tim Cook verklaarde op een interne vergadering, volgens bepaalde bronnen. Hoogstwaarschijnlijk doelde hij op de productiesite die specialist TSMC momenteel bouwt in de zuidelijke staat.

Het Taiwanese bedrijf is een grote naam in de wereld van deze kleine, maar in de huidige technologische wereld broodnodige producten. En telt sinds deze week met Warren Buffet zelfs een belangrijke Amerikaanse aandeelhouder in de rangen.

Dat de ambities van TSMC erg concreet zijn en niet zomaar roepen in de woestijn bewezen ze onlangs door plannen te onthullen voor nog een tweede fabriek op hun site in Arizona. De eerste zou operationeel zijn in 2024 en is bedoeld voor chips van 5nm, die tweede fabriek zou zich richten op de productie van 3nm-chips.

Duitsland

Ze zouden bovendien het voorbeeld van Intel volgen en plannen hebben voor een Duitse fabriek. Die berichten doken vorig jaar geregeld op, maar werden afgelopen zomer ontkracht door het bedrijf zelf. Intussen krijgt dat idee dan echter toch vaste vorm volgens sommige bronnen. Dat Tim Cook ook liet vallen dat Apple niet alleen Amerikaanse, maar in een latere fase uiteindelijk ook Europese chips gaat gebruiken, hangt daar misschien wel mee samen. Hoewel hij niet dieper inging op die uitlating. De toekomst zal het uitwijzen!

Meer lezen: Verenigde Staten perken export chips naar China in

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business