Nieuws

Amazons Astro-robots stoppen na minder dan 1 jaar al met werken

Astro robot amazon
De nieuwe Astro voor thuisgebruik. © Amazon
Amazon biedt sinds november 2023 een robot onder de naam 'Astro', maar die stoppen in september al met werken.

Hier is Amazon voornamelijk gekend van het e-commerceplatform en de streamingdienst Prime Video. Behalve een aantal Echo-speakers en de Kindle-e-reader biedt het merk hier geen hardware aan, maar dat is aan de andere kant van de oceaan anders.

Daar is Amazon namelijk ook gekend omwille van de Fire TVs, tablets en streamingsticks. Daarnaast heeft Amazon een flink aantal merken in de portefeuille. Onder andere Ring, dat slimme deurbellen en bewakingscamera’s levert, hoort bij Amazon. Sommige van die producten geraken de oceaan niet over, en worden enkel verkocht in Amerika. Dat is ook het geval voor Astro, een robot die het bedrijf in 2023 op de wereld losliet.

Robot voor zakelijk gebruik

Astro is een robot voor zakelijk gebruik, die aangeboden werd aan kleine en middelgrote bedrijven. Het toestel, dat rondrijdt op twee wielen, heeft iets weg van een robothond. De bedoeling is dat de robot rondrijdt in magazijnen en daar helpt om de inventaris te beheren. Het toestel kan ook ingezet worden als bewakingsagent: de robot stelt gebruikers dan op de hoogte als die onverwachte bezoekers tegenkomt, of andere onverwachtheden tegen het lijf loopt.

De Astro-robots kwamen met een prijskaartje van $2350. Daar blijft het echter niet bij: bovenop die startprijs, moesten bedrijven ook een abonnement afnemen. Dat diende om de instructies voor en beelden van de robot in op te slaan, zodat die goed z’n werk kon doen.

Die prijs schept verwachtingen, zoals dat je het toestel langer dan een jaar zou kunnen gebruiken. Dat blijkt niet het geval: Amazon laat aan klanten weten dat de robot vanaf 25 september stopt met werken. Amazon schort de clouddiensten die nodig zijn voor de werking dan op, al blijven gemaakte opnames wel beschikbaar volgens eerder gemaakte afspraken. Klanten krijgen de robot wel compleet terugbetaald én krijgen er een voucher van $300 bovenop, om gemaakte abonnementskosten te vergoeden. Hetzelfde geldt voor abonnementsgeld dat al betaald werd, maar waar nog geen diensten voor werden geleverd: ook dat wordt netjes terugbetaald.

Nieuwe Astro al ‘beschikbaar’

Opmerkelijk is dat Amazon de robot niet louter uit verkoop haalt: het bedrijf komt met een nieuwe Astro-robot, die deze keer geschikt is voor thuisgebruik. De huidige robots kunnen wel niet omgevormd worden. De robots kunnen gerecycleerd worden, en Amazon neemt ook daarvoor alle kosten op zich.

De nieuwe Astro bevat meer functies dan de zakelijke robot die binnenkort uitgeschakeld wordt. Het toestel kan berichten versturen, muziek spelen, tegen personen in huis spreken en dingen met zich meedragen. Wie zo’n robot wil kopen, zal wel aan een uitnodiging moeten geraken: het toestel wordt niet vrij verkocht.

Uitgelicht artikel Samsung ballie robot Maak kennis met Ballie: de slimme thuisassistent van Samsung
amazonrobots

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN