Amazon Echo Show 8 review: regionaal beperkt

echo show 8
Voordelen
Snel te installeren
Prima om je smarthome aan te sturen
Ondersteuning voor Netflix en Spotify
Nadelen
Niet slim genoeg met lokale content
Geen app-ondersteuning voor YouTube, WhatsApp, Deezer, ...
Videobellen kan enkel via Alexa
Aanbevolen prijs: €129,99
Waar te koop?

Amazon Echo Show 8 (2nd gen.) Zwart

Totaalscore 6
De International Version van de Amazon Echo Show 8 is sinds eind januari bij ons beschikbaar. Wij gingen na of de slimme speaker een vaste stek mag opeisen in je smarthome.

De Echo Show 8 is Amazons antwoord op de Nest Hub van Google. Hij vervult dan ook dezelfde functie: de slimme appraten in je huis centraal bedienen. Met een schermdiagonaal van 8 inch en een behuizing van 10 cm diep, is de Echo Show 8 zeker compact genoeg om hem zowat overal te posteren. De schermrand en het kader van de behuizing zijn van mat plastic, dat er kwalitatiever uitziet dan het aanvoelt. Over de achterkant is een soort mesh gespannen dat de speaker wel netjes omhult. Het apparaat oogt sober en onopvallend, in positieve zin. Het zou oneerlijk zijn om de Echo Show 8 te vergelijken met de veel duurdere Sonos-speakers in onze set-up, maar hoewel hij logischerwijze weinig bassen voortbrengt, klinkt hij wel iets beter dan de Google Nest Hub.

De slimme speaker installeren is erg eenvoudig. Daarvoor heb je wel een Amazon-account nodig. Het systeem loodst je overzichtelijk door de gebruikelijke wifi- en taalinstellingen. Houd er rekening mee: er is geen optie Nederlands in de International Version van de Echo Show 8. Verder vonden we het niet zo prettig dat de slimme speaker ons meteen een Amazon Music-abonnement voorschotelde toen we bij wijze van test wat muziek wilden afspelen en een muziekdienst moesten selecteren. Een simpele ‘no’ volstond wel om het opdringerige aanbod af te wimpelen. De International Version houdt dus in dat die in het Engels aangestuurd moet worden. Eenvoudige opdrachten formuleren voor Alexa (Amazons vertrouwde stemassistente), was zelden lastig. Philips Hue-lampen aansteken of een nummer afspelen in Spotify: de slimme speaker doet het in een vingerknip.

Gebrek aan lokale content

De grootste tekortkoming van de Echo Show 8 is een gebrek aan ondersteuning voor lokale content. “I can’t shop in your country yet”, wist Alexa te vertellen wanneer we iets wilden bestellen op Amazon. En wanneer we op zoek gingen naar restaurants of cafés in de buurt kregen we iets te vaak “I can’t look up information in your region” als antwoord. Foto’s bekijken en Netflix streamen gaat wél vlot, maar verder is de ondersteuning helaas te beperkt. Zo moet je YouTube en andere bekende platformen in de browser openen en dat is gewoon niet optimaal. Hetzelfde geldt voor WhatsApp, Teams en Deezer. De groothoekcamera van 13 MP is degelijk, maar als je weet dat je eigenlijk alleen via de Alexa-app kan videobellen (Zoom wordt enkel in de VS ondersteund), heb je er eigenlijk weinig aan. Conclusie: de Echo Show 8 komt nog het best tot zijn recht voor de bediening van je smarthome, als digitaal fotokader, muziekspeler of bluetoothspeaker, maar de regionale beperkingen maken hem helaas niet zo nuttig als hij zou kunnen zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business