Nieuws

Chrome-browsers geven Google inzage in CPU- en GPU-verbruik

chrome browser edge brave
© Denny Müller / Unsplash
In Chrome en andere Chromium-browsers zit code waardoor de websites van Google beter kunnen werken. Dat is een inbreuk op de DMA.

Google heeft met Chrome het allergrootste marktaandeel: maar liefst 65% van alle internetgebruikers surft via de Google-browser. Het eigenlijke marktaandeel van de browser is echter veel groter. Chromium, Microsoft Edge, Brave, Opera en Vivaldi zijn namelijk allemaal op hetzelfde framework gebouwd. Slechts enkele browsers, zoals Firefox en Safari, maken gebruik van eigen code.

Overal in Chromium

Dat is belangrijk om te weten: code die in Google Chrome zit, valt meestal ook in andere browsers te vinden. Dat zorgt ervoor dat alles compatibel is en aangenaam werkt voor de ontwikkelaars, maar kan soms toch voor problemen zorgen. De Nederlandse ontwikkelaar Luca Casonato ontdekte eerder deze week dat er code in Chrome zit waardoor sites kunnen kijken naar het CPU- en GPU-gebruik. Het gaat om een API die daar speciaal voor ontwikkeld werd, en een prestatie-analyse mogelijk maakt. De code is alleen actief op google.com-websites

Die API zit ingebakken in Chromium, de meest basale versie van de Chrome-browser waar andere fabrikanten op kunnen verderbouwen. Dat wil zeggen dat websites niet alleen data zien van Chrome-gebruikers. Wie surft met Microsoft Edge of Brave, stuurt de gegevens even goed door. Het is niet mogelijk om de code uit te schakelen.

Digital Markets Act

De ontwikkelaar ziet daarin een mogelijke inbreuk op de Digital Markets Act (DMA). Die wetgeving stelt onder andere dat poortwachters zoals Google geen voorrang mogen geven aan de eigen sites. Het lijkt er echter sterk op dat dit toch gebeurt: wie met een Chromium-browser videobelt met Google Meet, kan daar allerlei statistieken over het CPU-, GPU- en geheugenverbruik raadplegen. Dat is bijzonder handig om problemen vast te stellen en eventueel op te lossen.

Andere videobeldiensten en websites krijgen al die informatie niet. Als gebruikers problemen ondervinden, kunnen ze daardoor niet kijken wat die problemen veroorzaakt. Zodoende trekt Google de eigen videobeldienst voor met behulp van de browser, wat de keuze van gebruikers kan beïnvloeden.

Wat met privacy?

In principe doet Google niets verkeerd met het verzamelen en gebruiken van alle info. Dat is gewoon toegestaan. Google heeft trouwens geen nood om je browser te ‘fingerprinten’: je bent tenslotte ingelogd terwijl je de diensten gebruikt. Het probleem schuilt in het feit dat Google deze gegevens enkel toegankelijk maakt voor de eigen diensten en daar een oneerlijk voordeel uit haalt. De kans is groot dat Google de informatie ook toegankelijk maakt voor andere sites, zodat het de DMA wel volgt.

bravebrowserschromiumdmagoogle chromeMicrosoft Edge

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken