Apple keurt eerste pc-emulator goed voor iPhones en iPads

iOS 18 startscherm
© Unsplash / David Grandmougin
Apple heeft plots besloten om pc-emulator UTM SE toe te laten tot de App Store. In juni werd de emulator nog geweerd uit de appwinkel voor iPhones en iPads.

Apple kwam dit voorjaar met een revisie voor zijn App Store-beleid, waardoor emulators nu ook zijn toegestaan. Sindsdien zijn er al diverse emulators in Apples appwinkel verschenen: het populaire Delta, dat Nintendo-games emuleert, is er daar één van. Opmerkelijk is dat Apple in juni besloot om de pc-emulator UTM SE de deur te wijzen. Volgens de technologiegigant werden de nieuwe richtlijnen specifiek opgezet voor game-emulators, niet voor diensten zoals UTM SE.

Kritiek van de Europese Commissie

Iets meer dan een maand later is UTM SE nu alsnog toegelaten tot de App Store, schrijft de app-ontwikkelaar via X. Waarom Apple alsnog heeft besloten om de pc-emulator toch toe te laten, is niet bekendgemaakt. Het besluit kon echter op de nodige kritiek rekenen. Niet alleen van gebruikers, maar ook de Europese Commissie bemoeide zich met de afwijzing van UTM SE. De Commissie overwoog naar verluidt acties tegen Apple om de afwijzing aan te vechten.

Dit heeft niet alleen te maken met de afwijzing van de pc-emulator, maar met het algehele beleid dat Apple voert rondom emulators. Volgens de EU mag Apple namelijk geen onderscheid maken tussen de diverse soorten emulators. Dit heeft er weer mee te maken dat Apple zijn ecosysteem op iOS en iPadOS moet openstellen voor derde partijen. Dit houdt in dat zij hun eigen appwinkels kunnen aanbieden, maar ook dat emulators van derden worden toegelaten.

Uitrol van UTM SE op iOS en iPadOS

Dat laatste is nu toch gelukt voor de ontwikkelaars achter UTM SE. Met deze emulator kun je oude versies van Windows, macOS en andere besturingssystemen emuleren op je iPhone en iPad. Kortom: je krijgt vanaf je mobiele Apple-apparaten plots toegang tot een desktopinterface. Qua snelheid zou de UTM-emulator op iOS en iPadOS wat tegenvallen vergeleken met Android-telefoons. Op Apples besturingssystemen kan de emulator geen JIT-compiling gebruiken, wat zorgt voor vertraging.

Uitgelicht artikel App Store Apple laat emulators van oude games toe in App Store

Dat de emulator inmiddels is goedgekeurd, betekent dat iedereen er direct mee aan de slag kan. Volgens de ontwikkelaar is de emulator binnenkort ook beschikbaar op de Altstore PAL, een alternatieve appwinkel voor iOS in Europa.

appleeueuropese commissieiosipadiPadOSiphone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600