ASML verkoopt steeds meer chipmachines in China

ASML gebouw
© Pixelbizz / iStock
Chipmachinefabrikant ASML heeft in het tweede kwartaal fors meer orders ontvangen. Met name de groei van AI zorgt voor fors meer vraag in chips én machines die zulke chips kunnen maken.

ASML ziet de toename ook terug in de orderboeken. Terwijl er in het eerste kwartaal nog orders voor een totale waarde van 3,6 miljard euro binnenkwamen, liep dat in het tweede kwartaal op naar bijna 5,6 miljard euro. Bijna de helft hiervan is voor de meest geavanceerde machines van ASML, die met ultraviolet licht (EUV) werken om chips te fabriceren. Fabrikanten zoals TSMC gebruiken EUV-machines voor de productie van hun meest geavanceerde wafers, bijvoorbeeld voor 3nm-chips die in smartphones, laptops en AI-servers terechtkomen.

Omzet stijgt mee

Tezamen met de sterke orderresultaten, meldt ASML ook een gestegen omzet, met 18% tot 6,2 miljard euro. Onder de streep houdt de chipmachinefabrikant daar 1,6 miljard euro van over, tegenover 1,22 miljard euro in het eerste kwartaal. Vergeleken met het vierde kwartaal ligt dat nog wel aan de lagere kant: toen lag de nettowinst nog ruim boven de 2 miljard euro.

ASML verwacht dat de omzet- en winstcijfers in de tweede helft van het jaar verder zullen oplopen. Pas in 2025 verwacht het grotere stappen te zetten: de Nederlandse chipmachinefabrikant ziet het lopende boekjaar als een ‘tussenjaar’ voor de chipmarkt. Volgend jaar verwacht men onder andere dat de eerste 2nm-chips in productie gaan. Ook wordt er volop gewerkt aan chipfabrieken: het Taiwanese TSMC bouwt in de VS bijvoorbeeld aan diverse chipfabrieken. Daarvoor heeft TSMC de machines van ASML nodig.

Toegenomen vraag uit China

Opmerkelijk is dat ASML steeds meer chipmachines verkoopt aan China. In de eerste helft van het jaar kwam de omzet uit China uit op omstreeks 4,8 miljard euro, bijna de helft van de totale omzet van de Nederlandse fabrikant.

ASML mag zijn meest geavanceerde chipmachines overigens niet meer aan China uitleveren. Er gelden specifieke beperkingen voor EUV- en bepaalde DUV-machines. Oudere DUV-modellen in ASML’s gamma vallen daarentegen buiten het verbod, en die mag het dus nog steeds verkopen. Dat blijkt dus op grote schaal te gebeuren.

Uitgelicht artikel ASML gebouw ASML stelt nieuwe generatie chipmachines voor

Niet zonder reden: het is Chinese chipmachinefabrikanten tot op heden nog niet gelukt om de technologische voorsprong van ASML bij te benen. Om toch over geavanceerde machines te beschikken, kopen Chinese chipmakers de oudere DUV-machines. Hoewel die hen niet in staat stellen de meest efficiënte chips te maken, gaat het wel om een volwassen chiptechniek.

Hoelang de Nederlandse chipmachinefabrikant nog DUV-machines mag leveren, is overigens onzeker. Bloomberg meldde woensdagochtend dat de VS overweegt zwaardere handelsbeperkingen op te leggen. Wat dit precies inhoudt, is vooralsnog niet bekend.

asmlchinasamsungtsmc

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen