Nieuws

ASML ziet omzet met meer dan 20 procent terugvallen

ASML duv
© iStock / Maikel de Vaan
Chipmachinefabrikant ASML heeft in het eerste kwartaal van 2024 21,6% minder omzet geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Het Nederlandse bedrijf wijt dit aan een ‘overgangsjaar’.

Chipfabrikanten wereldwijd beleefden een moeilijk jaar. Consumenten waren terughoudend met hun uitgaven en elektronicabedrijven hadden grote voorraden componenten opgebouwd. Hoewel AI en de bijbehorende vraag naar chips een deel van deze terugval opving, kreeg ASML een flinke klap. De omzet van de chipmachinefabrikant in het eerste kwartaal van 2024 bedroeg 5,29 miljard euro, 21,6% lager dan in het eerste kwartaal van 2023.

37% minder nettowinst

Deze lagere omzet is het gevolg van een daling van het aantal verkochte chipmachines. ASML verkocht de afgelopen drie maanden in totaal 70 machines, waarvan 4 gebruikte en 11 van het euv-type. Er werden ook aanzienlijk minder bestellingen geplaatst: 3,6 miljard euro in het eerste kwartaal, tegenover 9 miljard euro vorig jaar.

De teruggelopen omzet is ook zichtbaar in de nettowinstcijfers. Deze daalde met 37,4% tot 1,22 miljard euro. Vergeleken met het vierde kwartaal is de daling zelfs bijna 50%. Toch is ASML niet geheel ontevreden. CFO Roger Dassen meldt dat de brutowinst zelfs hoger is dan verwacht, dankzij sterkere verkopen van zijn euv-chipmachines. Ten opzichte van dezelfde periode in 2023 werden er wel minder van verkocht: toen ging het om 19 exemplaren.

Meer vacatures voor AI-race

ASML blijft personeel aannemen. De gedaalde omzet is volgens Dassen geen reden tot paniek. Het bedrijf blijft zelfs investeren in zijn personeelsbestand en zegt extra personeel aan te nemen en op te leiden. Momenteel heeft ASML wereldwijd 2.000 vacatures openstaan.

Die extra werkkrachten heeft de Nederlandse fabrikant hard nodig in de toekomst. Dassen verwacht dat de vraag naar chipmachines fors zal toenemen in de tweede helft van 2024 en in 2025. AI speelt hierbij een belangrijke rol.

Ook de bouw van nieuwe chipfabrieken door onder meer TSMC zou een boost moeten geven aan de verkoop van geavanceerde chipmachines. TSMC verwacht vanaf 2030 de eerste 2nm-chips in de VS te produceren. De machines daarvoor komen van ASML.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business