TSMC gaat 2nm-chips bakken in de VS, bouwt derde fabriek

TSMC
© iStock
Taiwanese chipfabrikant TSMC gaat een derde fabriek bouwen in de VS. Daar wil het 2nm-chips gaan bakken, zo kondigt de fabrikant maandag aan.

Chipbakker TSMC werkt al langer aan het diversifiëren van zijn productielocaties. Daarin wordt de fabrikant gesterkt door chipwetgeving in Europa en de VS. Beide hopen ze dat onder meer TSMC ervoor kiest lokaal chips te fabriceren, waardoor ze hun onafhankelijkheid van Taiwan kunnen verminderen. Ook in Europa wordt al gekeken naar potentiële productielocaties. Of het daar ooit van komt, is nog onzeker: er blijken minder Europese subsidies beschikbaar dan gedacht. Intussen werkt TSMC aan de bouw van twee fabrieken in de VS. Een derde fabriek zit nu in de pijplijn, meldt het in een persbericht.

De Amerikaanse overheid speelt een belangrijke rol in de komst van die fabriek. TSMC krijgt immers een miljardensubsidie onder de Amerikaanse Chips and Science Act, die kan oplopen tot 6,6 miljard dollar. Als het concern dan nog geld tekortkomt, kan het tot 5,5 miljard dollar lenen, onder gunstige voorwaarden. TSMC doet zelf ook nog een flinke duit in het zakje om het project van de grond te krijgen. In totaal wil de fabrikant de komende jaren ongeveer 65 miljard dollar investeren, wat een verhoging is van de 40 miljard die eerder was gepland.

Vertraagde opening TSMC-fabrieken

Dat geld wordt geïnvesteerd in de bouw van drie fabrieken. De eerste daarvan zal volgend jaar zijn deuren openen en wordt ingezet voor de productie van 4nm-chips. Drie jaar later, in 2028, is het tijd voor de tweede fabriek. De maandag aangekondigde fabriek die geschikt is voor 2nm-chips, zal ten vroegste rond 2030 zijn deuren openen. Welke techniek TSMC er exact zal produceren, zal tegen die tijd moeten blijken: het kan ook gaan om een meer geavanceerde chipfabrikaat.

Ook de haalbaarheid van de genoemde tijdspannes is nog onzeker. Eerder wilde TSMC zijn eerste fabriek al in 2024 openen, maar door een tekort aan technisch personeel werd dat uitgesteld. Later bleek 2026 ook een te optimistisch tijdvak voor de tweede fabriek. Het is goed mogelijk dat ook de derde fabriek wat later zal openen. Alle fabrieken worden alvast op hetzelfde terrein in Phoenix, Arizona gebouwd.

Subsidie voor TSMC-concurrenten

Niet alleen ‘s werelds grootste chipfabrikant kan rekenen op subsidie onder de tegenhanger van de Europese Chips Act. Ook Globalfoundries, Intel en Samsung zijn kanshebbers. Hoeveel zij de komende jaren zullen ontvangen, zal afhangen van hun plannen om fabrieken in de VS te openen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business