HMD Skyline officieel: throwback naar Nokia’s Lumia-tijdperk

HMD Skyline
© HMD
De Finse smartphonefabrikant HMD heeft donderdag de Skyline uitgebracht. De middenklasser beschikt over een afneembare achterkant, zodat je het toestel makkelijk kan repareren.

De HMD Skyline heeft iets weg van Nokia’s aloude Lumia-smartphones. Net als die toestellen beschikt de Skyline over een behuizing met scherpe hoeken. Vergeleken met de Lumia’s maakt HMD wel gebruik van meer premium materialen. De glazen voorkant loopt, net als bij de Lumia-telefoons, niet helemaal door tot aan de hoeken. Vast staat dat de smartphone een unieke uitstraling biedt.

Repareerbare smartphone

Eveneens uniek is dat de achterkant van de HMD Skyline afneembaar is. Hiervoor heb je enkel wat plastic gereedschap nodig. Vervolgens kun je zonder professioneel gereedschap de batterij, het display en de usb-c-poort vervangen. Om het scherm te vervangen hoef je volgens HMD zelfs geen andere componenten van de telefoon te verwijderen. Bij veel smartphones is het scherm verlijmd aan het frame, maar dat is bij de Skyline niet het geval.

Zulke reparaties kun je dus ook zelf uitvoeren. Onderdelen hiervoor kun je bestellen via iFixit, een bekend reparatieplatform dat eerder samenwerkte met Google. HMD zegt ten minste vijf jaar lang onderdelen beschikbaar te stellen via de reparatiesite. Hoeveel dat gaat kosten? De smartphonefabrikant biedt je een nieuwe accu voor 25 euro en een usb-c-poort voor 20 euro. Het scherm van de Skyline is het duurste onderdeel en kost 95 euro.

Eenvoudige middenklasser

Over dat scherm: het betreft een 6,5-inch-oledscherm met een 144Hz-beeldverversing en Full HD-resolutie. De aandrijving van de Skyline wordt geleverd door de Qualcomm Snapdragon 7s Gen 2, gecombineerd met 128 GB of 256 GB opslag. De accu meet 4.600 mAh en laadt op met maximaal 33 W via een kabel. Draadloos opladen (Qi) is mogelijk met maximaal 15 W.

De Skyline bevat een viertal camera’s, waarvan drie achterop: een 108MP-hoofdcamera, een 13MP-groothoekcamera en een 50MP-camera voor zoomfoto’s met 3x optische zoom. Selfies maak je met een 50MP-camera die ook beschikt over autofocus.

Uitgelicht artikel HMD onthult budgetvriendelijke Pulse-smartphones

Duurste HMD-smartphone

Markant is dat de software-ondersteuning niet bepaald past bij het repareerbare karakter van de Skyline. Je krijgt namelijk slechts twee Android-upgrades (vanaf Android 14) en drie jaar aan beveiligingsupdates. Daarmee hinkt de smartphone wel erg ver achter op de concurrentie: het is Samsung intussen gelukt de ondersteuning voor zijn middenklassers op te schroeven naar vijf jaar. OnePlus biedt zelfs zes jaar lang updates aan voor de Nord 4.

De prijs is bovendien niet mals: de Skyline kost namelijk 499 euro voor de variant met 128 GB opslag. Je kunt kiezen uit een zwarte of roze variant. Het duurt nog tot augustus voordat de Skyline in de Belgische winkelschappen ligt. Een exacte datum wordt niet genoemd. Wie hem nu al wil aanschaffen, kan daarvoor terecht in de officiële HMD-winkel.

hmdhmd skylinemobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen