Windows 11 23H2 is nu voor iedereen beschikbaar

Windows 11 logo
© Rokas Tenys / Shutterstock.com
Microsoft heeft bekendgemaakt dat de update naar Windows 11 23H2 nu beschikbaar is op alle Windows 11-pc's. De ondersteuning voor 22H2 komt deze herfst te vervallen.

Microsoft rolt zijn jaarlijkse feature-updates eerst uit naar een relatief kleine doelgroep, zodat het vroegtijdig eventuele compatibiliteitsproblemen kan opsporen. Systemen die mogelijk niet goed werken na het installeren van zo’n Windows-update, worden tijdelijk uitgesloten. Pas wanneer Microsoft een oplossing heeft gevonden, gaat de uitrol naar zulke pc’s weer van start. Dat ze bij Microsoft niet over één nacht ijs gaan, blijkt wel uit het feit dat Windows 11 23H2 nu pas op alle Windows 11-pc’s beschikbaar komt. Voor de goede orde: de update werd in oktober 2023 naar de eerste systemen uitgerold.

Microsoft maakt op zijn Learn-website melding van de bredere uitrol van Windows 11 23H2. De update “is nu algemeen beschikbaar voor alle gebruikers met in aanmerking komende apparaten”, staat te lezen op de supportpagina. Op niet-beheerde systemen wordt de installatie van de update geforceerd zodra de huidige Windows-versie zijn ondersteuning dreigt te verliezen. Voor versie 22H2 is die datum vastgesteld op 8 oktober 2024: nadien zal Microsoft geen beveiligingsupdates meer uitrollen naar gebruikers op die OS-versie. Wel worden de pc’s met 22H2, zodra Windows daartoe de mogelijkheid krijgt, geüpgraded naar 23H2.

Windows 11 23H2 ontvangt nog ruim een jaar beveiligings- en feature-updates, tot en met 11 november 2025.

Wat is er nieuw in versie 23H2?

Windows 11 23H2 omvat alle upgrades die Microsoft eerder toepaste in de Moment 4-update. Het gaat dan om verbeteringen voor de bestandsverkenner, de komst van de Copilot-chatbot, vernieuwde instellingen voor codecs, extensies en apps, én de optie om apps te groeperen op de taakbalk.

Nieuw is ook dat Windows apparaten met RGB-verlichting kan bedienen. Back-ups maak je voortaan vanuit de Windows Backup-app. Daarmee kun je te allen tijde handmatig back-ups creëren. Recent voegde Microsoft na een Patch Tuesday-update de mogelijkheid toe om 7zip-archieven te maken zonder daarvoor losse apps te downloaden. Naast 7-Zip ondersteunt het OS nu ook TAR.GZ-bestanden.

Windows 11 24H2 in zicht?

Heeft het nog zin om 23H2 te installeren nu Windows 11 24H2 al in zicht is? Het korte antwoord is ‘ja’, en het lange is: 24H2 komt voorlopig nog niet naar alle Windows-pc’s. Microsoft brengt de update eerst uit voor zijn Copilot AI-pc’s. Pas later dit jaar, vermoedelijk ergens na september, komt de upgrade naar systemen die nu op 23H2 draaien. Bovendien bestaat er de kans dat je pc niet meteen geschikt is voor de update en Microsoft eerst wat bugs moet oplossen.

microsoftWindowswindows 11Windows 11 23H2

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen