Patch Tuesday-update onderweg naar Windows 11, dit is er nieuw

Windows 11 logo
© Microsoft
Microsoft heeft de uitrol van de Patch Tuesday-update voor Windows 11 opgestart. Naast de gewoonlijke beveiligingspatches, biedt de update ook enkele handige verbeteringen.

Microsoft rolt de Patch Tuesday-update uit naar alle gebruikers van Windows 11 23H2, 22H2 (KB5040442) en 21H2 (KB5040431). Zoals gebruikelijk rolt Microsoft met zijn Patch Tuesday-ronde beveiligingsupdates uit voor Windows. Tegelijkertijd komt de softwaregigant met een reeks verbeteringen voor de interface en apps van Windows 11.

Bureaublad weergeven

Een van de verbeteringen heeft te maken met de “Bureaublad weergeven”-knop in de taakbalk. Daarmee kun je alle vensters in één keer minimaliseren. Nadat de knop vorig jaar verdween om plaats te maken voor Copilot, is die nu terug van weggeweest.

Windows 11 krijgt ook een geheel nieuwe functie: bestanden comprimeren naar 7-Zip en TAR-archieven. Eerder moest je daarvoor nog losse apps installeren, maar nu zitten die functies ingebakken in het OS. Je kunt ze voortaan eveneens uitpakken via de Verkenner-app in Windows. Opmerkelijk is dat Microsoft nu bovendien aanvullende compressiemethodes aanbiedt voor zipbestanden. Je kunt nu kiezen uit onder meer BZip2 en GZip.

Microsoft-accountbeheer

Na de Patch Tuesday-update wordt het ook een stuk gemakkelijker om je Microsoft-account te beheren. Microsoft voegt namelijk een paneel toe aan het startmenu waarmee je je account kunt beheren. Vanuit dit paneel zie je meteen hoeveel cloudopslag je in gebruik hebt. Bovendien krijg je hier meldingen te zien over je accountbeveiliging. Instellingen hierover kun je meteen wijzigen vanuit dit menu.

Volgens Microsoft brengt de update ten slotte enkele bugfixes. Aanraaktoetsenborden zouden na de update bijvoorbeeld beter moeten werken. Ook zijn er bugs opgelost in de kniptool en is de mogelijkheid om apparaten veilig te verwijderen verbeterd. Op beveiligingsniveau wist Microsoft 142 lekken op te lossen, waaronder vier zerodaykwetsbaarheden. Twee daarvan worden volgens de softwaregigant actief misbruikt (CVE-2024-38080 en CVE-2024-38112).

Uitgelicht artikel Windows 11 logo Microsoft stelt Windows 11 24H2 nu al beschikbaar

Installeer de Patch Tuesday-update

Microsoft rolt de Patch Tuesday-updates momenteel uit voor zowel Windows 10 als Windows 11. In principe hoef je daar zelf niets voor te doen: de update wordt automatisch geïnstalleerd. Je kunt via het Windows Update-menu ook handmatig zoeken naar updates.

Beveiligingpatch tuesdayWindowswindows 10windows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals