Nieuws

Windows 11 23H2-update staat klaar bij fabrikanten

Windows 11 logo
© Microsoft
Wanneer grote Windows 11 23H2-update uitkomt is momenteel nog niet geweten. Microsoft maakt zich in ieder geval klaar om de update uit te rollen.

Wanneer je een nieuwe computer of laptop koopt, staat daar standaard Windows 11 op geïnstalleerd. Fabrikanten (ook wel Original Equipment Manufacturers of OEMs) krijgen het besturingssysteem van Microsoft om het op hun pc’s te zetten. Uit documenten die Windows Latest kon inkijken, blijkt dat Microsoft de nieuwste versie van Windows 11, Windows 23H2, al klaar heeft staan.

OEMs kunnen de nieuwe Windows-versie namelijk al sinds 23 oktober op hun toestellen installeren. Zij krijgen momenteel Build 22631.2428, wat erop wijst dat de Windows-versie zo goed als af is. Het feit dat merken als HP, Lenovo en Dell de update nu toegestuurd krijgen, indiceert hetzelfde. Het lijkt erop dat de Windows 11 23H2-update zo goed als klaar is om naar gebruikers uit te rollen. De OEMs krijgen nu, voor de definitieve release van de Windows-versie, nog even de tijd om compatibiliteit te verzekeren. Als alle apps en drivers werken, kan het niet lang duren voor de software ook de richting van de consument uitkomt.

Functies zitten al in Windows 11

Het ziet ernaar uit dat zoiets niet teveel tijd in beslag mag nemen: de 23H2-update wordt namelijk verstuurd als ‘enablement package’. Dat wil zeggen dat er in feite niets verandert aan het besturingssysteem en dat alles gewoon zou moeten blijven werken. De nieuwe functies in Windows 11 23H2? Die zitten eigenlijk vandaag ook al in het besturingssysteem, zij het achter slot en grendel. Wanneer Microsoft de update uitstuurt worden de functies ontgrendeld en kan je ze beginnen gebruiken.

Nieuwe functies in Windows 11 23H2

Welke functies dat concreet zijn? 23H2 brengt alle functies met zich mee die ook in de Windows 11 Moment 4-update zaten, zoals Copilot en verbeteringen voor de bestandsverkenner. Verder voegt de update ondersteuning toe voor Windows Ink Anywhere en komt er een nieuwe instellingpagina om codecs, extensies en apps te beheren. Deze functies komen ook naar Windows 11 22H2 met een update. Verder verandert de Xbox Game Bar van naam naar gewoon ‘Game Bar’. Na verloop van tijd zou Windows 11 23H2 je ook toelaten om de naam van het apparaat voor Nearby Sharing aan te passen. Deze functie zou wel pas later uitgerold worden, en niet vanaf dag één in Windows 23H2 zitten.

Voor wie de Windows 11 Moments 4-update nog niet installeerde zit er dus wel wat nieuws in de bijgewerkte versie van het OS. Wie dat al wel deed, krijgt er eigenlijk niet zo heel veel functies bij. Toch krijgt Windows 11 23H2 heel wat aandacht: het zou de laatste Windows 11-versie zijn die Microsoft uitbrengt. Volgende keer als Microsoft met een grote update komt, zal dat er dus een voor Windows 12 zijn.

Uitgelicht artikel Windows 11 Moments 4 Windows Copilot is een brokkenpiloot: nieuwe update zorgt voor problemen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business