Nieuws

Windows Copilot is een brokkenpiloot: nieuwe update zorgt voor problemen

Windows 11 Moments 4
© Unsplash / Sunrise King
Het is weer zo ver: Microsoft brengt een nieuwe update uit voor Windows, maar de update heeft een aantal problemen dankzij Copilot.

Hoewel Microsoft nieuwe updates eerst uitbrengt in meerdere test- en bètaversies, is het een hele klus om een hele update op punt te krijgen. Wanneer Microsoft nieuwe systeemupdates uitrolt, zijn er dus steeds mensen die daardoor problemen ondervinden. Voor de Windows 11 Moment 4-update, ook wel gekend als KB5030310, is dat niet anders.

Niet iedereen ervaart echter de problemen. In de nieuwe update kan je namelijk een reeks nieuwe functies aanzetten met de ‘Moment 4’-schakelaar. Door die schakelaar aan te zetten, krijg je onder andere toegang tot Windows Copilot en een nieuwe filebrowser. Het lijkt erop dat er geen problemen zijn voor wie die schakelaar uit laat staan, zegt ook Microsoft zelf.

Kapotte zoekfunctie

Een van die problemen in de nieuwe Windows 11-update is te vinden in het zoekvak, dat standaard in de taakbalk staat. Die zoekbalk doet nu niets meer als je erop klikt. Erg aantrekkelijk ziet hij er ook niet meer uit: het vergrootglas dat normaal gezien links moet staan, is plots veranderd naar de letter ‘C’.

Je kan het probleem oplossen door met je rechtermuisknop op de taakbalk te klikken en naar de taakbalkinstellingen te navigeren. Daar kan je kiezen om de zoekfunctie volledig te verbergen of om enkel een vergrootglas-icoon, zonder balk, te laten verschijnen. Kies je voor een van deze twee opties? Dan zijn de problemen opgelost en werkt de zoekfunctie wel. Een oplossing voor dit probleem zou in oktober naar jouw pc komen.

Bestandsverkenner met bugs

De Moments 4-update komt ook met een nieuwe bestandsverkenner. Ook hier ervaren meerdere gebruikers een aantal problemen. Gebruikers merken bijvoorbeeld op dat het programma plotseling veel trager is. Dat kan liggen aan het geheugenverbruik van de nieuwe verkenner: dat gaat namelijk plots de hoogte in, zeker als je de volgorde van tabs verandert.

Ook de sorteerfunctie lijkt kapot te zijn, al doet dat probleem zich voornamelijk voor bij OneDrive-bestanden. Gebruikers kunnen daardoor hun documenten niet rangschikken op modificatiedatum. Met andere woorden: tijd om die zoekfunctie te herstellen en zo op zoek te gaan naar je document. Anders is de kans groot dat je een flink eind mag scrollen.

Copilot is brokkenpiloot

Daarnaast lijkt de Windows Copilot vooral een brokkenpiloot te zijn. Microsoft heeft weet van twee bugs, maar volgens gebruikers zijn er wel meer mankementen. Die hebben vooral te maken met de schermlezer, die voor heel wat gebruikers met visuele beperkingen onmisbaar is.

Met Copilot ingeschakeld, lijkt de schermlezer bepaalde elementen op het scherm – en dan vooral in de zijbalk – te negeren. Daarbovenop zorgt Copilot er ook voor dat de schermlezer wordt als het om CAPTCHA’s gaat: die zul je niet kunnen invullen met behulp van de Windows Narrator.

Zwart scherm en andere problemen

Heel wat gebruikers melden op sociale media als Reddit ook dat ze een zwart scherm zien na het installeren van de update. Sommige gebruikers zien dan enkel de muisaanwijzer op het scherm staan. Dit probleem zou veroorzaakt worden door het programma ‘Explorer Patcher’. Door taakbeheer te openen (Ctrl + shift + escape) kan je de processen van die app een halt toeroepen.

Andere gebruikers, die een AMD-GPU in hun systeem hebben zitten, botsten op meer problemen. De nieuwe Windows-update lijkt namelijk niet goed samen te werken met de meest recente AMD-driversoftware. Alle instellingen voor je GPU, ook degene die de fabrikant op voorhand bepaalde, zouden door de update gewist worden. Dat probleem zou je kunnen oplossen door de Windows Copilot uit te schakelen – of door hem niet in te schakelen, om mee te beginnen.

Uitgelicht artikel Windows 11 Microsoft introduceert Copilot en andere verbeteringen voor Windows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business