Laatste Android 15-bètaversie is nu beschikbaar

Android 15
© Google
Google heeft donderdag alweer de laatste bèta van Android 15 uitgebracht. Beta 4 is de stabiele testversie voordat Google de nieuwe Android-versie uitbrengt.

Voordat Google een nieuwe Android-versie uitbrengt, verschijnen er eerst een reeks testversies. Voor Android 15 verscheen de eerste bèta in april. De laatste bèta moest in juli verschijnen, zoals Google aangaf in zijn testschema. Dat is nu ook gebeurd met de release van Android 15 Beta 4. Voor de nieuwe functies hoef je deze bèta niet per se te installeren: Google heeft vooral bugs opgelost.

Definitieve Developer API’s

Voor ontwikkelaars is de release van Android 15 Beta 4 daarentegen wél belangrijk. Vanaf Beta 4 zijn de zogeheten Developer API’s, waarmee ontwikkelaars functies van Android 15 kunnen aanroepen, gefinaliseerd. Google gaat hier dus niets meer aan wijzigen, waardoor ontwikkelaars hun apps erop kunnen aanpassen. Eventuele compatibiliteitsproblemen met apps kunnen zo voor de release van het besturingssysteem worden opgelost.

Naast de definitieve Developer API’s bevat de vierde Android 15-bèta zoals gezegd de nodige bugoplossingen. We zetten ze voor je op een rij:

  • Bug opgelost waardoor sommige Pixel-telefoons zouden crashen als je ze reset vlak na het uitvoeren van een OS-update.
  • Het was eerder niet mogelijk om instellingen voor app-meldingen te herstellen via back-ups; dat probleem is opgelost.
  • Systeemstabiliteit, connectiviteit, prestaties en cameraprestaties zijn verbeterd.
  • Problemen met bluetooth-koppelingsverzoeken opgelost: door een bug werden sommige koppelverzoeken afgewezen.

Nieuwe features in Android 15

De nieuwste Android-versie biedt natuurlijk ook enkele andere upgrades. Zo kunnen apps voortaan van rand tot rand worden weergegeven: de content loopt dus door onder de navigatieknoppen en de statusbalk. Betalen met NFC wordt vanaf Android 15 iets gemakkelijker. Er komt daarvoor een ‘observatiemodus’, zodat je precies ziet wat de betaalterminal van je vraagt voordat je de betaling uitvoert.

Vanaf Android 15 centraliseert Google ook de eind-tot-eindversleuteling van apps. De encryptiesleutels worden voortaan centraal opgeslagen, in plaats van bij de apps zelf. Malware kan verder niet zomaar meer apps naar de voorgrond brengen. Dat is sinds Android 10 verboden, maar dat betekent niet dat het ook niet meer gebeurde.

Android 15 bevat ook zogeheten ‘privéruimten’, waar je gevoelige apps in kunt opsluiten. Apps in zo’n privéruimte verschijnen niet in je applijst, het notificatiepaneel of zelfs in je instellingen. Je moet de ruimte eerst ontgrendelen voordat je meldingen te zien krijgt. Swipe-gebaren werken vanaf Android 15 ook net iets anders. Er wordt namelijk gewerkt met “Predictive Back”, waarmee Android probeert te voorspellen welke actie je wilt uitvoeren. Open je net een app en geef je dan alweer een ‘terug’-gebaar, dan vermoedt Android dat je de app wilt sluiten en biedt het dat als optie.

Release tijdens Made by Google

Nu Google de laatste bètaversie heeft uitgebracht, is het wachten op de definitieve release. Die vindt mogelijk al plaats op 13 augustus, tijdens Made by Google. Google onthult dan namelijk zijn Pixel-telefoons van 2024 en de nieuwste Pixels draaien doorgaans ook de nieuwste Android-versie.

Androidandroid 15googlemobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren