Microsoft lanceert hersteltool voor slachtoffers van Crowdstrike-bug

Microsoft Windows 11
© Unsplash / Sunrise King
Microsoft heeft dit weekend een hersteltool uitgebracht voor de Crowdstrike-bug die vrijdag miljoenen Windows-pc's trof.

Miljoenen Windows-pc’s en -servers weigerden vrijdag op te starten. Bij het opstarten kregen ze te maken met een blue screen of death (BSOD). Een herstart bood geen soelaas: systemen kwamen volledig plat te liggen. Dat trof niet alleen consumenten: wereldwijd waren de gevolgen van de bug, veroorzaakt door beveiligingssoftware van Crowdstrike, voelbaar. Op luchthavens leidde het tot duizenden geannuleerde vluchten, maar ook ziekenhuizen en zelfs de F1 ondervonden hinder van de Crowdstrike-bug. Wereldwijd heeft de softwareleverancier ongeveer 29.000 klanten.

Grote bedrijven wisten de Crowdstrike-bug al in de loop van vrijdag op te lossen. Zo lukte het luchthavens wereldwijd om hun systemen vrijdagavond weer online te krijgen. Voor bedrijven met een kleinere IT-capaciteit ligt dat mogelijk net iets anders.

Hersteltool voor Crowdstrike-bug

Voor hen heeft Microsoft dit weekend een hersteltool uitgebracht. Hoewel de bug niet door de softwaregigant werd veroorzaakt, ligt de oorzaak en oplossing wel bij een systeemcomponent. Microsofts hersteltool biedt een tweetal ‘routes’: via WinPE of de veilige modus. De eerste route laat je een Windows-pc of -server herstellen zonder lokale beheerdersrechten. Is je pc beveiligd met BitLocker, dan moet je wel over de decryptiesleutel (herstelsleutel) beschikken.

Beschik je niet over die sleutel, dan kan je de hersteltool ook gebruiken in de veilige modus. Die route vereist daarentegen wél een account met administratorrechten. Microsoft raadt gebruikers aan deze oplossing enkel te gebruiken voor “apparaten die alleen TPM-beveiligingen gebruiken, apparaten die niet versleuteld zijn of situaties waarin de BitLocker-herstelsleutel onbekend is.”

Creëren van bootmedium

Om de hersteltool op getroffen pc’s of servers te draaien, moet er eerst een bootmedium gecreëerd worden. Dat kan via alle 64-bit Windows-pc’s met ten minste 8 GB vrije opslagruimte. De usb-stick (of een ander opslagmedium) die je gebruikt als bootmedium, dient minstens 1 GB en maximaal 32 GB opslagruimte te bevatten. Microsoft benadrukt dat de usb-stick volledig wordt gewist en geformatteerd naar FAT32 om als bootmedium te fungeren. Als er belangrijke data op het opslagmedium staat, sla je die dus best eerst elders op.

crowdstrikemicrosoftWindowswindows 10windows server

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen