Google TV Streamer gaat Chromecast met Google TV opvolgen

Chromecast met Google TV afstandsbediening
© Unsplash / Victor Carvalho
Het lijkt erop dat Google afscheid neemt van de Chromecast zoals we die nu kennen. In plaats daarvan komt de zoekgigant met de Google TV Streamer: een gloednieuwe streamingbox.

Google houdt al sinds 2013 vast aan het dongle-ontwerp van zijn Chromecasts. Hoewel de vorm wel enigszins wijzigde en de Chromecast met Google TV-modellen vooral iets groter zijn, hangen ze nog steeds achter je televisie. Met de opvolger van de Chromecast met Google TV-reeks lijkt dat echter te veranderen. Dat weet 9to5Google, die maandagavond enkele beelden van de Chromecast-opvolger verspreidde. De Google TV Streamer wordt de nieuwe naam van Googles streamingapparaten.

Net als de Apple TV plaats je de Google TV Streamer op de kast onder je televisie en verbind je deze via HDMI met je televisie. Verder lijkt de streamingbox een stuk breder dan de Apple TV, al zijn er nog geen afmetingen bekend. De afstandsbediening die Google meelevert lijkt identiek aan die van de Chromecast met Google TV. Wel is de volumeknop verplaatst naar de voorzijde, en er is een knop toegevoegd om het geluid integraal te dempen.

Google TV Streamer
© 9to5Google

Knoppen voor terug, thuis, de Assistant, Netflix en YouTube blijven behouden. Ook is er weer een D-pad om de streamingbox gemakkelijker te bedienen.

Chromecast-naam verdwijnt

Opmerkelijk is dat Google met de komst van de Google TV Streamer afscheid lijkt te nemen van de Chromecast-merknaam. Zoals gezegd, gebruikt de zoekgigant die naam al sinds 2013 voor zijn streamingapparaten. De zoekgigant stond zelf mee aan de wieg van het Cast-protocol, maar het bedrijf lijkt echter meer te zien in de naam ‘streamer’.

Als je bedenkt dat de Chromecast sinds 2020 een volwaardige Google TV-interface biedt, is dat ergens ook niet zo verrassend. Waar je bij oude Chromecasts nog moest casten, is dat met de nieuwe streamingapparaten dus al niet meer het geval. Bovendien nam Google recent afscheid van de Chromecast-naam voor televisies met een ingebouwde Chromecast. Die dragen voortaan de ‘Google Cast’-naam.

Wat betekent dit voor de prijs?

Google TV speelt eveneens een steeds grotere rol voor Google, en dat komt ook naar voren bij het nieuwe product. Wat de nieuwe naamgeving betekent voor de prijs van de streamingbox is nog lastig te zeggen. Momenteel koop je de Chromecast voor Google TV 4K voor zo’n 70 euro. Je mag er wel van uitgaan dat de Google TV Streamer wat duurder is, omdat hij immers een heel stuk groter is dan voorgaande Chromecasts. Mogelijk biedt de streamingbox ook functies die je niet terugvindt op eerdere streamingapparaten van de zoekgigant. Dat blijft echter koffiedik kijken.

chromecastchromecast met google tvgoogle tv streamerontspanning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen