Nieuws

Ingebouwde Chromecast heet voortaan ‘Google Cast’

© EKIN KIZILKAYA / iStock
Op zoek naar een nieuwe tv met ingebouwde Chromecast? Let dan goed op, want voortaan heet dat 'Google Cast'.

Chromecasts zijn bijzonder populaire apparaten: ze maken het mogelijk om slimme mogelijkheden toe te voegen aan oude domme tv’s, maar laten je ook vanop je telefoon content streamen naar het grote scherm. Veel gebruikers hebben een standalone Chromecast-apparaat aan hun tv hangen om dat mogelijk te maken, maar dat is niet altijd nodig. Er zijn heel wat tv’s te krijgen die “Chromecast built-in” hebben, al staat daar een grote verandering voor op til.

Terug naar 2016

Met de benaming “Chromecast built-in” duidt Google op het feit dat je content van je telefoon naar de tv kan streamen. Andere functies zijn vaak niet nodig: heel wat tv’s van LG’s hebben zo’n ingebouwd streamingapparaat, maar bieden op zich natuurlijk al slimme functies. Een tv met ingebouwde Chromecast kan bijzonder handig zijn, al zullen shoppers binnenkort een beetje beter moeten opletten. Staat er vandaag nog letterlijk op de doos dat er een Chromecast ingebouwd zit, dan is dat binnenkort niet meer het geval. In de toekomst komt er namelijk op de doos te staan dat de televisie ‘Google Cast’ ondersteunt.

Dat is een merkwaardige naamswijziging, waarmee Google terugkeert naar 2016. Toen heetten de streamingmogelijkheden namelijk al ‘Google Cast’, maar werd besloten om er de Chromecast-naam aan vast te hangen. De reden daarvoor was duidelijk: het publiek kende de Chromecast, maar niet veel mensen hadden al van Google Cast gehoord. Google opteerde toen voor de bekendere naam, maar draait die beslissing 8 jaar na datum terug.

Onopvallende wijziging

Dat deed het bedrijf bovendien vrij onopvallend. Tijdens Google I/O 2024 kondigde het bedrijf namelijk aan dat Google Cast naar auto’s zou komen. Het was al een tijdje geleden dat we die benaming hoorden, maar ze slaat dus nog steeds op ingebouwde streamingmogelijkheden die ingebouwde chromecasts vandaag bieden.

Waarom Google nu terugkeert naar de oude benaming? Het antwoord op die vraag lijkt in de merkidentiteit van Google te zitten. Voortaan maakt die bedrijfsnaam namelijk deel uit van de functienaam: ‘Google Cast’, in plaats van gewoon ‘cast’ of ‘Chromecast’. Naar alle verwachting zulle losse Chromecast-dongles hun naam wel behouden. Wie een ingebouwde Chromecast in zijn volgende televisie wil, zal daarvoor nu wel naar ‘Google Cast’ op de doos moeten zoeken.

Uitgelicht artikel Chromecast met Google TV afstandsbediening Nieuwe Chromecast met Google TV 4K klaar voor lancering

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business