Microsoft haalt AI-samenvattingen naar Bing
AI is al geruime tijd hét onderwerp bij heel wat technologiefabrikanten. Dat is ook zo voor Microsoft, waar Copilot een weg aflegde van de Bing-zoekmachine naar het Windows-besturingssysteem. De Windows-fabrikant volgt nu het voorbeeld van Google in de zoekmachine: die laatste toont sinds een aantal maanden ook AI-samenvattingen bij zoekopdrachten. Die moeten gebruikers helpen om snel een antwoord te vinden op hun vragen.
Meer AI in Bing
Nu zal ook Microsoft generatieve AI-mogelijkheden uitrollen naar de zoekresultaten in Bing. Eerder kon je via Bing al chatten met Microsofts Copilot. Nu komt AI er ook voor zorgen dat je makkelijk antwoorden vindt op de vragen die je aan Bing stelt. In een aankondigingsblog geeft Microsoft meteen enkele voorbeelden van hoe die functie werkt en hoe dat er allemaal uitziet.
De technologiefabrikant vraagt zelf aan de zoekmachine hoe lang olifanten leven. Normaal gezien krijg je hier een lijst met zoekresultaten te zien, met pagina’s waar het antwoord volgens Bing te vinden is. Die lijst krijg je nog steeds te zien, maar die verschuift naar onderen: bovenaan verschijnt eerst een antwoord dat door AI gegenereerd werd.
Bij de vraag over olifanten gaat het om een kort stukje dat de gemiddelde en maximale leeftijd van olifanten kort duidt. Om je ervan te verzekeren dat het antwoord niet uit de lucht gegrepen is, laat Bing meteen weten welke bronnen het gebruikte voor dat AI-antwoord. Daar zal je meteen op kunnen doorklikken, zodat je makkelijk kan controleren of de informatie klopt.
Beperkte beschikbaarheid
Wil je de functie meteen uittesten? Dan heb je voorlopig nog pech: de AI-samenvattingen van Bing zijn momenteel maar bruikbaar voor een klein percentage aan gebruikers. Microsoft rolt de functie stelselmatig uit, zodat het feedback kan verzamelen en daarop kan inspelen. De bedoeling is om eerst voor een goede ervaring te zorgen, om de tool daarna pas uit te rollen.
Met die beslissing wil Microsoft problemen zoals met Googles AI Overview vermijden. Heel wat gebruikers stelden vreemde vragen aan het AI-systeem, en dat gaf in sommige gevallen heel gekke antwoorden. In veel gevallen ging het om namaakbeelden, maar het AI-systeem was ook niet altijd in staat om satire van behulpzame informatie te onderscheiden. Dat werd naderhand rechtgezet, nadat het hele internet even goed gelachen had met de “fouten” van Googles AI-systeem.