Gemini krijgt allerlei nieuwe Google-integraties

Google Gemini logo
© Google
Het lijkt erop dat de Gemini-chatbot straks met heel wat meer platformen van Google kan communiceren. Onder meer Googles Home- en Agenda-diensten staan op de planning.

Gemini kan, net als elke andere AI-chatbot, vragen beantwoorden op basis van eerder opgedane kennis. Daarnaast kunnen chatbots informatie opzoeken via het internet. Een derde methode om meer informatie te geven, zijn integraties met diensten van derden. Voor Gemini zijn er meerdere integraties beschikbaar, waaronder voor YouTube (Music). Ook werkt de chatdienst al samen met Maps, Googles Workspace-diensten en Google Flight. Gemini zal op korte termijn nog een aantal extra integraties krijgen, meldt Android Authority.

Deze informatie werd onthuld in een recente update van de Google-app op Android, versie 15.29.34.29 beta. Het gaat om integraties voor Google Agenda, Home, Keep, Tasks en Telefoon. Google bevestigde eerder al dat er gewerkt werd aan integraties voor de genoemde Google-apps, en het lijkt erop dat de laatste stappen worden gezet om deze werkzaamheden af te ronden.

Integratie voor Google Home

Van de diverse integraties voor Gemini trekt die voor de Home-app de meeste aandacht. Met deze integratie zal je straks namelijk je smarthome-apparatuur in Googles ecosysteem kunnen bedienen vanuit de AI-chatbot. Het gaat dan om slimme apparatuur “zoals lampen en schakelaars”, schrijft Google in de begeleidende uitleg. Eerder werden zulke verzoeken nog doorgestuurd naar de Assistant, wat zorgde voor een niet bepaald vlekkeloze ervaring.

De tweede integratie die al werkend is gespot in Gemini, is die voor de Telefoon-app. Het is de bedoeling dat je straks vanuit Gemini telefoongesprekken kan starten, zoals dat nu al mogelijk is via de Assistant. Of dit alleen met de Telefoon-app van Google werkt, of ook met die van andere Android-fabrikanten, is nog niet bekend.

Uitgelicht artikel Gemini AI Gemini AI dieper geïntegreerd in Android 15

‘Hulpprogramma’s’

Android Authority vond ook aanwijzingen voor een integratie genaamd “Utilities”. Volgens de uitleg bij de Gemini-functie kan het “foto’s nemen, apps openen en het volume aanpassen zonder menu’s te moeten doorzoeken of de instellingen te openen”. Mogelijk kan Gemini straks dus heel wat functies van je smartphone bedienen, zoals Copilot dat al kan op Windows. Welke functies er precies in de pijplijn zitten voor de Utilities-integratie, zal de tijd moeten uitwijzen.

Vermoedelijk zal Google de komende maanden heel wat van deze Gemini-functies uitbrengen. Mogelijk gebeurt dit al tijdens Made by Google, dat op 13 augustus plaatsvindt. Tijdens dat evenement presenteert het merk zijn nieuwste Pixel-smartphones, met een sterke focus op (Gemini) AI.

aiAndroidgeminigooglegoogle homemobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen