Nieuws

Gemini AI dieper geïntegreerd in Android 15

Gemini AI
© Google
Google gaat Gemini AI verregaand integreren in Android 15. De slimme chatbot krijgt zo een beter begrip van de wisselwerking tussen apps op je smartphone.

Op zijn blog licht Google de nieuwe features voor Android 15 toe. Wat het nu precies betekent dat Gemini AI een beter inzicht krijgt over de context in apps? Concreet zal je bij Android 15 een Gemini-menu kunnen raadplegen dat als een extra laag over je app heen verschijnt. Dankzij de ingebakken integratie in de nieuwe versie van Android, zal je contextgevoelige (zoek)acties kunnen uitvoeren.

Google demonstreerde hoe je bijvoorbeeld gegenereerde afbeeldingen meteen in Gmail of Google Berichten kan droppen. De zoekreus teasede ook ‘Ask This Video’, een feature waarmee gebruikers vragen kunnen stellen over een specifieke YouTube-video. Volgens Google werkt dat voor ‘miljarden video’s’ en komt er een gelijkaardige tool voor pdf’s. Volgens Google is het nog maar een tipje van de ijsberg wat betreft de mogelijkheden van on-device- AI voor je Android-telefoon.

Ook Circle to Search krijgt een AI-boost. Zo zullen gebruikers echt eender wat op hun telefoonscherm kunnen omcirkelen en er relevante informatie over opzoeken. Extra handig is dat je daarvoor niet meer tussen apps zal hoeven schakelen. Circle to Search zal zelfs wiskundige formules kunnen oplossen door ze te omcirkelen.

Scamdetectie

Verder zal AI in Android 15 je helpen beschermen tegen scams. Artificiële intelligentie zal in staat zijn om scamberichten te herkennen en je daarvoor te waarschuwen. Dat is goed nieuws, want scammers worden steeds gewiekster en lang niet alle gebruikers hebben het gevaar zelf in het snotje. De AI zal tijdens conversaties voortdurend scannen op patronen die vaak voorkomen bij gekende scampraktijken. Vindt Gemini AI iets verdacht, dan krijg je in real time een waarschuwing te zien als overlay.

Het klassieke voorbeeld is dat van de bankbediende die je om log-ins vraagt. Je bank zal dat in principe nooit doen, dus Gemini AI zal dan meteen aan de alarmbel trekken. Volgens Google gebeurt alles on-device, zodat je privégegevens afgeschermd blijven. De feature komt wel nog niet onmiddellijk naar Android 15. Google komt later dit jaar met meer gedetailleerde info.

Uitgelicht artikel Google I/O 2024 Google brengt AI naar het volledige gamma op I/O 2024

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business