Nieuws

Circle to Search is onderweg naar Google Chrome voor pc

Google Chrome
© Google
Circle to Search begon als een handige zoekfunctie voor mobiele telefoons, maar vindt nu de weg naar Google Chrome op chromebooks en pc's.

Eerder dit jaar liet Google met ‘Circle to Search’ een knappe zoekfunctie los op eigenaars van Samsung Galaxy S24-toestellen. Inmiddels kan je de zoekfunctie ook gebruiken op de nieuwere Pixel-toestellen van Google. In de toekomst zou de functie ook op andere Android-toestellen verschijnen. Vanaf nu kan je echter ook op je pc aan de slag met Circle to Search via Google Chrome, zij het onder een iets andere naam.

Enkel in bètaversie

Momenteel kan het nog niet in de standaardversie van Google Chrome, maar lukt het al wel in de bètaversie. Voor ChromeOS gaat het om versie 127, terwijl Windows-pc’s en macs versie 128 nodig hebben. Daar is de nieuwe zoekfunctie nu aanwezig, maar met een andere naam. Op zich nogal logisch: het is niet bijzonder evident om iets te omcirkelen met een computermuis. Daardoor kreeg de zoekfunctie op desktops de naam ‘Search with Google Lens’.

Die functie verschijnt voorlopig dus enkel in de bètaversies van Chrome, en wordt daar redelijk goed verstopt. Om ze te vinden moet je eerst op de drie bolletjes klikken, rechtsboven in het venster. Daar staat in Nederlandstalige browsers nu de optie ‘Zoeken met Google Lens’. Wie daarop klikt, ziet een overlay in de browser verschijnen, samen met de instructies “slepen om te zoeken”.

Gebruiksvriendelijk

Daarna wijst alles zichzelf uit: je trekt een venstertje rond afbeeldingen waarover je iets wilt opzoeken, en Google voert automatisch de zoekopdracht uit. Handig is dat je daarvoor niet naar een nieuw venster gestuurd wordt, maar dat de zoekopdracht in een zijbalk uitgevoerd wordt. Zo hoef je niet over en weer te klikken tussen twee tabbladen, maar kan je gewoon blijven lezen wat je aan het lezen was. Het is ook mogelijk om zoekopdrachten uit te voeren met tekst. Daarvoor activeer je eerst de Zoeken met Google Lens-functie, en selecteer je daarna tekst zoals je dat doet voor knippen en plakken.

De functie lijkt zeer goed te werken voor algemene zoekopdrachten, plaatsen, sporten en objecten. Google laat wel weten dat de resultaten voor personen beperkt zijn. We probeerden dat uit op enkele filmposters: ontdekken om welke acteur het gaat lukt meestal wel, maar voor meer informatie moet je zelf aan de slag. Voor acteurs in kostuum zal dat wel wat minder goed slagen: hier was Lens van mening dat Hellboy een echte persoon was, en kwam de zoektool niet meteen met nuttige resultaten.

Ook voor echte mensen zijn de zoekresultaten beperkt.
Uitgelicht artikel Google Chrome logo Google Chrome krijgt uitgebreide Google Lens-integratie
Circle to Searchdesktopgooglegoogle chromegoogle lenspc

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen