Nieuws

Google komt met nieuwe zoekfuncties, maar lang niet voor iedereen

Google zoekresultaten
© iStock / bigtunaonline
De nieuwe zoekfuncties van Google, die aangedreven worden door AI, zijn niet overal of op elk toestel meteen beschikbaar.

2024 staat grotendeels in het teken van artificiële intelligentie en dat hebben ze bij Google goed begrepen. AI komt naar smartphones, al krijgt het ene model wat meer intelligentie dan het andere en zijn sommige functies geografisch beperkt. Google wil de zoekervaring voor gebruikers flink verbeteren, al moet wel met een hele grote asterisk aangeduid worden wie die gebruikers precies zijn.

Circle to search

Eerst en vooral gaat het om Googles eigen Pixel 8 en Pixel 8 Pro én de gloednieuwe Samsung Galaxy S24. Die krijgen met ‘Circle to search’ een nieuwe manier om zoekopdrachten uit te voeren, zonder dat je ervoor van app moet wisselen.

De functie is beschikbaar vanaf 31 januari als je één van bovenvernoemde telefoons hebt. Je kan de functie dan activeren door de thuisknop van je smartphone lang ingedruk te houden. Heb je geen thuisknop? Dan verhuist de functie naar de veeglijn die onderaan het scherm verschijnt. Door die lang ingedrukt te houden verschijnt een overlay over de pagina die je toelaat om zaken te selecteren. Hoewel de functie ‘Circle to search’ heet, kan je zaken aanduiden hoe je dat wilt. Lijkt het handiger om iets te onderlijnen of in te kleuren? Dan is dat een mogelijkheid: het ingebouwde AI-systeem zal automatisch herkennen wat je precies wil selecteren.

© Google

Je kan de functie voor allerlei soorten zoekopdrachten gebruiken. Zie je op sociale media ergens een handtas die je per se wil hebben? Dan kan je circle to search gebruiken om te achterhalen welke tas het precies is. De tool kan ook helpen om locaties te bepalen.

Uitgelicht artikel Bard Google Assistent verdwijnt uit naam spraakassistent Bard

Voor België en Nederland blijft het daarbij. Grote delen van de wereld, waar Google met Search Lab allerlei experimenten uitvoert, krijgen meer functies. Daar zal generatieve AI helpen om op een snelle en overzichtelijke manier vragen te beantwoorden. De functies zijn momenteel beschikbaar in 7 talen en 120 landen beschikbaar, maar niet bij ons. Over wanneer dat wel het geval is, meldt Google niets.

Multisearch in Lens met AI

Daarnaast kondigde Google ook nieuwe mogelijkheden voor Lens aan. Enige probleem: Google lijkt de lens iets te hard op de VS te hebben afgesteld, want de nieuwe functies zijn voorlopig nergens anders beschikbaar. De functie bouwt voort op multisearch, een functie die Google in 2022 aankondigde. Met de functie kunnen gebruikers hun Lens-zoekopdrachten voorzien van extra tekst en uitleg of vragen. Op die manier kan je gerichter zoeken naar de informatie die je nodig hebt.

Voor gebruikers in de VS komt daar nu ook generatieve AI bij kijken. Bij multisearchopdrachten in Lens zal het antwoord gegenereerd worden door AI. Het systeem linkt meteen door naar enkele nuttige bronnen waar je de informatie zelf kan raadplegen.

Een antwoord van generatieve AI na een multisearchopdracht – © Google

Hoewel deze functie enkel beschikbaar is in de VS, hoeven Amerikanen er geen nieuwe telefoon voor aan te schaffen. De AI-mogelijkheden voor Multisearch in Lens worden er automatisch ingeschakeld en gebruikers hoeven er voor de rest niets voor te doen.

Beschikbaarheid

Circle to Search is in eerste instantie enkel beschikbaar op de Pixel 8, Pixel 8 Pro en Samsung Galaxy S24-reeks. In de Nederlanden vervalt het generatieve AI-luik van de functie wel. Wanneer dat ook in deze regio beschikbaar wordt, laat Google niet weten. Hetzelfde geldt voor de uitrol van Circle to Search naar andere Android-telefoons: ook daarover kan of wil Google geen details kwijt.

Hetzelfde geldt voor Multisearch in Lens met AI: hoewel die functie meteen voor meerdere telefoons beschikbaar is, wordt ze geografisch ingeperkt. Enkel in landen waar Search Generative Experience beschikbaar is. In totaal gaat het om 120 verschillende landen. Op de supportpagina doet het zoekbedrijf uitschijnen dat de functie in enkele Europese landen beschikbaar is. Dat is niet het geval: onder het kopje “Europa, het Midden-Oosten en Afrika” is geen enkel Europees land terug te vinden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business