Nieuws

Google Maps en Waze krijgen enkele nieuwe functies

Google Maps Waze
© iStock / Allard1
Met de laatste update zal je verkeersproblemen kunnen melden met Google Maps, en krijg je waarschuwing voor camera's in Waze.

Google Maps en Waze zijn twee van de meest populaire navigatie-apps die er zijn. De apps worden alle twee ontwikkeld door Google, waar ze nu een update voor beide apps klaar hebben.

Google Maps

Voor Google Maps gaat het om twee kleine veranderingen, die navigeren zowel veiliger als makkelijker moeten maken. Het zoekmachinebedrijf werkt al een tijdje aan een betere manier om te navigeren in grote gebouwen. Om gebruikers beter wegwijs te maken in die gebouwen, toont Google al een tijdje de ingang ervan op de kaart. Dat moet ervoor zorgen dat je snel bent waar je moet zijn, maar niet te ver weg parkeert. Zo’n functie zit eigenlijk al sinds maart in de app, maar werkte toen nog niet overal en met alle gebouwen. Nu rolt die globaal uit naar Maps-gebruikers op Android, iOS, auto’s met Google Built-in, Android Auto én Apple Carplay. Ergens in de komende weken zou je de wijziging kunnen opmerken.

De rapporteerfunctie in Google Maps. © Google

Google wil je niet alleen makkelijker op je bestemming krijgen, maar ook veiliger. Daarvoor maakt het merk het makkelijker om accidenten en andere problemen op de baan te melden via Maps. Rij je ergens wegenwerken voorbij? Dan kan je dat via de vernieuwde knop meteen aan andere Maps- en Waze-gebruikers melden. De vernieuwde knop doet wat denken aan de gevarendriehoek in Waze, waarmee het gebruikers al een tijdje makkelijker wordt gemaakt om melding te maken van problemen. De rapporteerfunctie rolt meteen uit naar gebruikers over de hele wereld, ongeacht het besturingssysteem waarmee ze Maps gebruiken.

Updates voor Waze

Een van de nieuwe functies die naar Waze komen, zijn camerameldingen. Daarmee wil de navigatie-app weggebruikers waarschuwen wanneer er een camera op hun pad komt. Die camera kan voor zo goed als alles dienen: controleren of er niemand door het rood licht rijdt, of de busrijstrook wel enkel door bussen gebruikt wordt, en of je auto aan de juiste uitstootnormen voldoet. Waze laat nu weten waar die camera’s staan, zodat gebruikers zich beter aan de verkeersregels kunnen houden.

© Google

Daarnaast zal Waze nu ook actief verkeersmeldingen uitsturen bij grote evenementen die file veroorzaken. De Traffic Events-functie is in staat om te bepalen wat de verkeersimpact van een evenement zal zijn. Handig, want als die in de buurt van een opgeslagen locatie plaatsvinden dan krijg je daar automatisch melding van. Op die manier wil Waze ervoor zorgen dat je tijdig op de hoogte bent van de situatie op de baan. Vrienden onderweg? Dan kan je deze informatie ook meteen doorsturen naar hen, zodat zij weten waar ze aan toe zijn. De functie wordt momenteel uitgerold voor Android en iOS.

Tot slot laat Waze je nu ook makkelijk navigeren als je telefoon vergrendeld is. Tenminste: dat is het geval als je een Android-smartphone hebt. Op iOS-toestellen zal je pas deze herfst kunnen navigeren zonder je scherm te ontgrendelen.

googlegoogle mapsnavigatiewaze

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen