Nieuws

2G-netwerken vormen een risico volgens Google, zo schakel je ze uit

2G uitschakelen
© Google
2G is een oude netwerkstandaard die je telefoon nog ondersteunt. Google raadt aan om de ondersteuning uit te zetten, om veiligheidsredenen.

Tegenwoordig zit op alle zo goed als alle telefoons 4G en is ook 5G vaker en vaker aanwezig. Als die soorten netwerk niet bereikbaar zijn, kan je smartphone ook aansluiting zoeken op oudere standaarden, zoals 3G en 2G. Volgens Google is het een goed idee om de ondersteuning voor die laatste uit te schakelen.

2G is namelijk een erg oude netwerkstandaard, die al in 2003 werd opgevolgd door 3G-netwerken. Dat wil ook zeggen dat er al die tijd niet echt naar 2G omgekeken werd en dat veiligheidsproblemen dus niet werden opgelost. Bovendien is de ingebouwde veiligheid niet op peil, waardoor misbruik altijd om de hoek loert. Om jezelf daarvoor te beschermen, raadt Google aan om 2G volledig uit te schakelen op je toestel.

Stingrays

Het is namelijk mogelijk om die netwerken in te zetten voor minder eerbare doeleinden. Zo zijn er apparaten op de markt die in staat zijn om 2G-netwerken na te bootsen. Zulke Stingrays of ‘False Base Stations’ (FBS) kunnen een signaal uitsturen waardoor je telefoon automatisch wordt overgezet naar 2G. Nadien kunnen ze, via een vals 2G-netwerk dat vanuit het FBS vertrekt, ook misbruik beginnen maken.

Dat kan op allerlei manieren. Zo zouden hackers een sms kunnen sturen met een link, om gebruikers te overhalen hun persoonlijke info te overhandigen. Bovendien is het 2G-netwerk gewoon niet veilig, waardoor onversleutelde communicatie afgedwongen kan worden. Ook dat zet de deur open voor misbruik: het maakt het namelijk mogelijk om malware of andere kwaadaardige code te verspreiden via sms.

2G uitschakelen

De meest veilige oplossing is volgens Google om 2G uit te schakelen. Dat kan in de instellingen van het toestel, onder “Netwerk & Internet”. Daar kan je naar de instellingen van je simkaarten gaan en 2G meteen uitzetten. Sinds Android 12 zit die mogelijkheid in het besturingssysteem ingebakken, maar niet elke fabrikant heeft de veiligheidsfunctie ook geïntegreerd op hun toestellen. Zo ontbreekt deze optie op Samsung-toestellen volledig, en kan je dus niet afkoppelen van het onveilige netwerk.

In België blijven de 2G-netwerken nog minstens tot 2027 in de lucht. Toch kan je de instelling best uitschakelen. Zo’n FSB, waarmee je een vals netwerk kan creëren, is gewoon te koop via internet. Er is verder geen technische kennis vereist om met het apparaat aan de slag te gaan, wat misbruik alleen maar vergemakkelijkt.

Uitgelicht artikel Proximus hogere tarieven Proximus schakelt 3G-netwerk uit
2gAndroidBeveiligingmobielphishingsmartphones

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen