Nieuws

Proximus schakelt 3G-netwerk uit

Proximus hogere tarieven
© iStock
3G is een technologie van het verleden. Proximus meldt nu dat het zijn 3G-netwerk eind 2024 uit zal schakelen.

Na Telenet is het nu Proximus die aankondigt dat er een einde komt aan het 3G-tijdperk. Het bedrijf schrijft te willen inzetten op “nieuwere generaties van mobiele netwerktechnologie” en stelt dat het daarmee betere performance en energiezuinigheid kan bieden. Het 3G-netwerk verdwijnt pas eind 2024, waarbij de provider stelt ‘een volledige 3G-dekking te bieden tot het einde van deze termijn’.

Versterken 4G en 5G-frequenties

Proximus stelt dat het uitschakelen van zijn 3G-netwerk cruciaal is voor zijn 4G en 5G-netwerken. De vrijgekomen frequentiebanden van het verouderde netwerk worden namelijk voor deze netwerken hergebruikt. Dit leidt volgens de operator tot verbeterde 4G-dienstverlening en een vlotte uitrol van het nieuwe 5G-netwerk.

Het grootste voordeel van de vrijgekomen 3G-frequenties is hun verre bereik. Providers kunnen een 5G-netwerk daarmee sneller over een breed gebied uitrollen. Daartegenover staat dan wel dat je op zo’n 5G-netwerk een lagere maximumsnelheid kunt behalen; de datadichtheid van die frequenties ligt namelijk vele malen lager.

2G-netwerk blijft overeind

Klanten die een telefoon bezitten die het 4G of 5G-netwerk niet ondersteunen kunnen tot en met 2024 van het 3G-netwerk gebruikmaken. Daarna zijn ze overgeleverd aan het 2G-netwerk. Dat zal, dat meldt Proximus in zijn persbericht, tot ten minste 2027 worden ondersteund. De operator laat weten dat het ondertussen niet zal stilzitten en de overgebleven 3G-toestellen na het uitschakelen van het 3G-netwerk ‘zoveel mogelijk inzamelt en recycleert’.

De provider schaalt de impact van de wijziging in als beperkt. Slechts 2 procent van het dataverkeer verloopt tegenwoordig via het 3G-netwerk. Voor mensen die nog een 3G-toestel bezitten begint de tijd wel te komen om een nieuwe smartphone aan te schaffen. Naast Proximus kondigden Telenet en Orange eerder al aan een einde te braaien aan het 3G-tijdperk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business