Nieuws

Telecomoperatoren gaan je beter beschermen tegen frauduleuze sms’en

Frauduleuze sms'en
Belgische telecomoperatoren krijgen twee miljoen euro ter beschikking om frauduleuze sms’en fijnmaziger te weren. Zo moeten consumenten minder snel ten prooi vallen aan zulke berichten.

Vlamingen voelen zich onvoldoende geïnformeerd over de gevaren van cybercriminaliteit. Dat blijkt uit onderzoek van het Leuvense Imec. Het onderzoekscentrum vroeg in hoeverre men zich voldoende geïnformeerd voelde; slechts 49 procent antwoordde bevestigend. Een kwart (26 procent) van de Vlaamse bevolking gaf bovendien aan weinig aandacht voor de veiligheid van links in sms’en te hebben. Een zorgwekkend cijfer, vindt minister voor Telecommunicatie Petra De Sutter.

Frauduleuze sms’en weren

Hoewel telecomoperatoren momenteel actief frauduleuze sms’en weren, is dit systeem niet waterdicht, concludeert De Sutter. “Telecomoperatoren houden voor hun klanten vandaag al valse sms’en tegen, maar soms glippen er toch nog door de mazen van het net.” Vandaar dat een doorontwikkeling van de bestaande software nodig is om frauduleuze berichten sneller op te sporen.

De Sutter investeert hiervoor dus twee miljoen euro in een systeem dat “automatisch alarm zal slaan waardoor telecomoperatoren meteen ingrijpen als er verdacht veel sms’en vanuit een bepaald nummer worden verstuurd”. Vooralsnog werken enkel Proximus en Telenet mee aan dit plan. Onbekend is of Orange de intentie heeft om zich later te voegen tot het getekende convenant. Bekend is alvast dat de software binnen één jaar operationeel moet zijn.

Volgens de minister voor Telecommunicatie is de software belangrijk om mensen niet meer in de val te laten lopen. “Meer bewustzijn creëren is één ding, zorgen dat mensen niet meer in de val kunnen trappen een ander. Daarom zullen we betere spamfilters inbouwen om mensen te beschermen.”

Cybercriminaliteit bij de feestdagen

Het is de eindejaarsperiode die volgens De Sutter de meeste risico’s oplevert. De meeste mensen verwachten in deze periode pakketten en worden zo “gemakkelijk op het verkeerde been gezet met een mail of sms over een levering.”

Men doet er daarom goed aan om waakzaam te zijn op sms- en mailverkeer over pakketten tijdens de feestdagen. Controleer altijd de url in een sms of e-mail alvorens erop te klikken. Vertrouw je het niet: klik er dan niet op, luidt ons devies.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business