Nieuws

Let op: 3G verdwijnt vanaf september 2024 bij Telenet en Base

Telenet
Klanten van Base en Telenet moeten vanaf september 2024 afstappen van het 3G-netwerk. De 3G-frequenties zullen worden ingezet om 4G en 5G-netwerken te versnellen.

Klanten van Telenet en Base die een telefoon in bezit hebben die enkel werkt op 3G moeten daar op termijn vanaf stappen. De provider kondigt vandaag aan vanaf september 2024 het 3G-signaal uit te schakelen. Telefoons die tegen dan geen 4G of 5G ondersteunen, schakelen terug op 2G. Volgens het bedrijf gaat het om een zeer kleine groep klanten die daar last van zal ondervinden. Op dit moment gebruikt 1 procent van de mobiele klanten een toestel dat enkel op 2G of 3G werkt.

Uitschakelen 3G bij Telenet

Klanten met zulke telefoons kunnen nog tot september 2024 kunnen bellen en internetten op het 3G-netwerk. Daarna worden ze automatisch teruggezet op het 2G-netwerk. Telenet meldt dat het 2G-netwerk voorlopig in de lucht gehouden zal worden, ‘tot minstens 2027’, schrijft de provider in zijn persbericht. Via het 2G-netwerk kunnen klanten weliswaar blijven internetten, bellen en mms- en sms-berichten blijven sturen, maar de snelheid ligt wel een stuk lager dan van het 3G-netwerk.

Het afschakelen van het 3G-netwerk staat al langer op de agenda bij telecomproviders. Orange zal de uitfasering van 3G in 2023 opstarten en wil het signaal vanaf 2025 volledig uitdoven. Proximus, momenteel de grootste provider in België, deed daar vooralsnog geen uitspraken over. Voorlopig lijkt Telenet daarmee voorloper van het uitschakelen van zijn 3G-netwerken. Met goede redenen: het bedrijf ziet namelijk kansen zijn 4G en 5G te versnellen en meer stabiliteit te bieden.

Stabiele 4G en 5G-netwerken

Nadat het 3G-netwerk in september 2024 wordt uitgeschakeld, verhuist Telenet de frequenties die vrijkomen namelijk naar zijn 4G en 5G-netwerken. Dit moet de netwerken ‘nog stabieler en sneller’ maken, concludeert het bedrijf. Zulke stabiliteitsverbeteringen zijn mogelijk omdat 3G-frequenties een groot bereik hebben. Ze bevinden zich op een lagere golflengte (onder de 1 GHz) en zijn zo op een langere afstand inzetbaar.

Vooral in gebieden waar het bereik nu onder de maat is, wat vaak leidt tot lagere snelheden, moet dit prestatiewinsten opleveren.

mobieltelecomtelenet

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN