Nieuws

5G-veiling afgelopen: België krijgt een vierde telecomspeler

Het BIPT heeft de belangrijkste fase van de 5G-veiling afgesloten. Een vierde speler mengt zich nadrukkelijk in de markt.

Na de veiling van het nieuwe 5G-spectrum (700 MHz, 3600 MHz)  en het bestaande 2G- en 3G-radiospectrum (900MHz, 1800 MHz, 2100MHz) liggen de kaarten weer op tafel voor de komende twintig jaar in het Belgische telecomlandschap. Het BIPT heeft met een persbericht bevestigd dat na het afsluiten van de belangrijkste fase in de 5G-veiling gisterenavond vijf operatoren een deel van het spectrum hebben gekocht. De veiling bracht 1,2 miljard euro in het laatje.

Wie zijn nu die vijf operatoren? Proximus, Telenet en Orange kon je op voorhand al opschrijven. De drie grote reuzen kochten zoals verwacht het volledige spectrumpakket aan. De twee ‘nieuwkomers’ zijn Citymesh en NRB. Van de twee nieuwkomers kocht enkel Citymesh zich ook in op het volledige spectrum om de concurrentie aan te gaan met de gevestigde waarden. Het Waalse bedrijf NRB beperkte zich tot een stuk spectrum op de 3600 MHz-band.

Vierde telecomspeler

Zoals verwacht heeft de 5G-veiling de poorten opengebeukt voor een vierde grote nationale speler. Citymesh zal in een joint-venture met het Roemeense telecombedrijf Digi Communications een nieuw nationaal mobiel netwerk uitbouwen. Daarin is de rolverdeling duidelijk: Citymesh zal de zakelijke telecommarkt bedienen terwijl DIGI, een snelgroeiend telecommerk in Europa, zich op de consumentenmarkt zal richten. De joint-venture lijkt zich vooral te willen richten op mobiele telecomdiensten.

Met de intrede van deze vierde nationale speler zal er meer concurrentie komen op de Belgische telecommarkt. Of DIGI op termijn ook echt een bedreiging kan vormen voor Proximus, Telenet en Orange, zal de tijd moeten uitwijzen.

5G-race kan van start

Nu de belangrijkste fase van de 5G-veiling is afgelopen, kunnen de operatoren eindelijk starten aan de grote infrastructuurwerken. De veiling voor de 1400 MHz-band volgt nog. De intrede van 5G blijft niet zonder gevolgen voor oudere netwerkstandaarden. Orange heeft al aangekondigd vanaf midden 2023 3G te gaan afbouwen om plaats op het spectrum te creëren voor 5G.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business