Nieuws

Orange schakelt 2G en 3G uit tegen 2030

Orange gaat zijn 2G- en 3G-netwerken stapsgewijs uitfaseren om ruimte op het spectrum vrij te maken voor de uitrol van 5G-infrastructuur.

Het einde van 2G en 3G lijkt stilaan nabij. Michael Trabbia, voormalig hoofd van Orange Belgium en nu CTO van de hele Orange Group, heeft aangekondigd dat Orange tegen 2030 de oudere netwerkstandaarden niet langer wil ondersteunen. Daarmee wil Orange vol de kaart trekken van 5G.

Het uitfaseringsplan van Orange zal van land tot land kunnen verschillen. Zo zal in België eerst 3G eraan moeten geloven. Tegen 2025 zouden de 3G-netwerken van ons land niet meer actief zijn. 2G volgt dan ten slotte tegen 2030. In thuisland Frankrijk kiest Orange dan weer voor de omgekeerde volgorde.

Ruimte vrijmaken voor 5G

Nu Orange op het punt staat om de uitrol van 5G in Europa te versnellen, is het nodig om ruimte vrij te maken op de spectrumbanden. De uitfasering van 2G en 3G moet ook de ondersteuning van 4G-netwerktechnologie ten goede komen, voegt Trabbia daar ook nog aan toe. In België voert Orange sinds het najaar van 2020 al de eerste experimenten met 5G in de haven van Antwerpen. Ze openden in oktober een 5G Lab waar bedrijven al de voordelen van 5G kunnen ontdekken. Sinds 11 februari biedt Orange ook al beperkte 5G-diensten voor consumenten aan.

Omdat de rol van 3G nog niet uitgespeeld is in het IoT-ecosysteem, wil Orange stapsgewijs te werk gaan met het uitfaseren van zijn netwerken. De telecomoperator zal klanten bijstaan in de overstap naar 4G en 5G.

MWC 2022orangetelecom

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals