Nieuws

Google maakt het lastiger om apps te sideloaden op Android

Play Store
© Unsplash / Mika Baumeister
Google heeft een wijziging doorgevoerd in de Play Store waardoor het iets meer werk vereist om apps te sideloaden op Android. Het gaat dus niet om een wijziging in Android.

De Play Store ondersteunt sinds 2018 twee bestandstypen: de aloude APK’s en de Android App Bundles. In 2021 werd de laatstgenoemde de de facto standaard voor alle apps in de Play Store, al kon de appwinkel tot op heden nog wel overweg met APK’s. Dat lijkt intussen verleden tijd te zijn, meldde APKMirror-ontwikkelaar Artem Russakovskii dit weekend via X. Volgens Russakovskii is Google “plots gestopt met het genereren van fat APK’s”, al is het nog niet duidelijk of dat meteen voor alle apps in de Play Store geldt.

Wat is een Android App Bundle?

Met de Android App Bundle wil Google de installatie van Android-apps een stuk efficiënter laten verlopen. Voortaan hoef je namelijk enkel nog de bestanden te downloaden die op jouw toestel nodig zijn. Hiervoor kijkt de Play Store onder meer naar het formaat van het beeldscherm, de taal van je telefoon, de CPU-architectuur en de Android-versie die je gebruikt. Op basis van die kenmerken worden de benodigde ‘bundles’ gekozen en geïnstalleerd. Bij de zogeheten fat APK’s is dat niet het geval: alle bestanden worden gedownload, of je ze nu nodig hebt of niet.

Ontwikkelaars hoeven zelf niets te doen om de installatie efficiënter te laten verlopen: zij hoeven enkel de verschillende bundels te uploaden naar de Play Store. De appwinkel kijkt vervolgens zelf welke componenten gebruikers nodig hebben.

Nadeel voor sideloading

Aan zulke bundels kleeft wel één belangrijk nadeel voor degenen die graag apps sideloaden: dat is namelijk heel wat lastiger. App-bundles kun je namelijk niet ‘sideloaden’ zoals je dat van APK-bestanden gewend bent. Daarvoor heb je specifieke apps nodig zoals de APKMirror Installer, de Split APK’s Installer of ADB (Android Debug Bridge).

Bovendien kan het zo zijn dat niet alle bundels die je nodig hebt, beschikbaar zijn op APK-sites zoals APKMirror. Zulke websites vertrouwen op hun communityleden die installatiebestanden van hun smartphone exporteren en uploaden. In het geval van de Android App Bundle-bestanden krijg je dus enkel de bundels die op dat specifieke toestel stonden. Heb je een toestel met een groter scherm, een andere CPU-architectuur of een andere taal? Dan heb je al niets aan de geüploade bundels.

Google zegt op de hoogte te zijn van het probleem, maar het is nog maar de vraag of ze er iets aan gaan doen. Bovendien kunnen ontwikkelaars zelf nog wel gewoon APK’s creëren, zij het buiten de appwinkel.

Uitgelicht artikel Samsung Galaxy S25 Ultra Samsung blokkeert sideloaden van apps op al zijn nieuwe telefoons
Androidgooglegoogle play storemobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600