Nieuws

Neuralink plant chip in bij tweede patiënt

Neuralink
© kovop / Shutterstock.com
Neuralink heeft zijn hersenchip bij een tweede patiënt ingeplant. Het is een nieuwe stap in verkennende ingrepen bij mensen. "De operatie is extreem succesvol", aldus CEO Elon Musk.

Musk maakte het nieuws bekend tijdens de podcast van Lex Fridman. Hij wist te vertellen dat 400 van de 1.024 geïmplanteerde elektroden werken. “Ik wil niet voor ongeluk zorgen, maar het lijkt erop dat alles extreem goed verlopen is. Er zijn veel signalen en elektrodes. Het werkt heel erg goed”, aldus de techgoeroe. Neuralink heeft niet bekendgemaakt wanneer de operatie precies plaatsvond en wie de patiënt is, aldus Reuters.

Het implantaat is in de eerste plaats ontworpen om patiënten meer levenskwaliteit te geven wanneer hun ruggengraat beschadigd is en ze daardoor verlamd zijn. Zo moeten patiënten plots weer in staat zijn om met hun hersengolven videogames te spelen, het internet te gebruiken of elektronische toestellen te bedienen. In mei liet Neuralink nog weten dat het “open stond voor kandidaturen als tweede patiënt”, nadat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) nieuwe proeven had goedgekeurd.

Eerste Neuralink-patiënt doet het goed

Nolan Arbaugh, de allereerste persoon die het implantaat ontving, beschreef de operatie als “supervlot”. Nadien liet Neuralink een demo zien waarin Arbaugh een cursor op een laptop kon besturen met zijn hersengolven. Zo kon hij muziek pauzeren en zelfs een potje schaak en Civilization VI spelen. De patiënt nam ook deel aan de marathonpodcast met Musk en Fridman. Daarin vertelde hij dat hij zowat alles kan laten gebeuren op een computerscherm door eraan te denken. Zo is hij een stuk zelfstandiger geworden en dus minder afhankelijk van zijn verzorgers.

Toch doken er vlak na de operatie toch wat problemen op. Een aantal elektrodes zouden losgelaten hebben van de hersenen. Het probleem werd later rechtgezet door Neuralink, dat het algoritme wist aan te passen, waardoor de elektrodes die wel nog bevestigd waren, gevoeliger werden. Zo konden ze toch een vergelijkbare functionaliteit bekomen. Bij de tweede patiënt heeft Neuralink het implantaat naar verluidt dieper in de hersenen ingeplant, zodat de draden niet zo meer zo veel kunnen bewegen.

In zijn begindagen testte Neuralink zijn ingrepen bij dieren, waaronder chimpansees. Een aantal van die tests kwamen in het vizier van de FDA, die een federaal onderzoek voerde. Desondanks meldt het bedrijf dat meer dan 1.000 vrijwilligers kandidaat waren voor de tweede procedure. Musk zegt dat Neuralink tegen 2024 tot wel acht mensen van een implantaat wil voorzien.

Uitgelicht artikel precision neuroscience implantaat Neuralink-rivaal Precision breekt belangrijk record
elon muskneuralink

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken