Nieuws

Microsoft neemt in november afscheid van Paint 3D

Microsoft Paint 3D
© Microsoft
Met Paint 3D wilde Microsoft een moderne opvolger bieden voor de aloude Paint-app in Windows. Op 4 november komt er echter een einde aan dat avontuur.

Microsoft introduceerde Paint 3D met de Creators Update van Windows 10 in 2017. Met Paint 3D kon je voor het eerst driedimensionaal tekenen in de gratis tekentool van Windows. Daarnaast kreeg de app ondersteuning voor lagen en een fris uiterlijk. Na de introductie bleek de Paint 3D-app echter lang niet zo populair als gehoopt. Om die reden werd de 3D-tekentool al in 2021 van de lijst met opstartapps verwijderd. Paint 3D bleef echter wel beschikbaar op Windows-systemen via de Microsoft Store.

Per 4 november komt daar een einde aan. Dat meldt Phantomofearth, die via X een screenshot deelde van een banner in Paint 3D. Daarin brengt Microsoft gebruikers van de app op de hoogte dat Paint 3D vanaf 4 november niet meer beschikbaar zal zijn in de Microsoft Store. Daarnaast zal de tekenapp vanaf dat moment geen updates meer ontvangen.

Focus op 2D-versie van Paint

Dat het einde van Paint 3D eraan zat te komen, bleek ook uit andere ontwikkelingen. Microsoft heeft het afgelopen jaar heel wat functies toegevoegd aan de ‘oude’ Paint. Het gaat bijvoorbeeld om generatieve AI, waarmee je DALL-E kan aanroepen om afbeeldingen te creëren. Daarnaast zijn er diverse verbeteringen doorgevoerd voor lagen. Voor de 3D-versie zijn de afgelopen jaren echter nauwelijks nieuwe functies toegevoegd.

Eerder gebeurde hetzelfde al met de WordPad-app in Windows. Die app moest de rol van Word op zich nemen voor gebruikers zonder een Microsoft-abonnement. In 2023 werd echter besloten om te stoppen met WordPad ten gunste van Notepad. Ook die app kreeg het afgelopen jaar AI-functionaliteit en recent zelfs spellingscontrole. Die functies zaten eerder alleen in de WordPad-app. Of er ook 3D-functies uit Paint 3D naar Paint ‘2D’ komen, zal de tijd moeten uitwijzen.

microsoftpaintpaint 3DWindowswindows 10windows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600