Nieuws

Zoom Enhance rolt uit naar Google Pixel 8 Pro

Google Pixel 8 Pro
© Google
Zoom Enhance werd al tijdens Made by Google 2023 aangekondigd, maar komt nu pas naar de Google Pixel 8 Pro.

Samen met de Pixel 8-serie introduceerde Google vorig jaar een reeks cameraverbeteringen. De Best Shot-functie laat je bijvoorbeeld gezichten wisselen op groepsfoto’s, en Video Boost brengt je video’s tot leven met verbeterde kleuren, verlichting en beeldstabilisatie. Zoom Enhance werd ook aangekondigd tijdens Made by Google 2023, zij het als een functie die “binnenkort” beschikbaar zou komen. “Binnenkort” lijkt voor Google echter een rekbaar begrip, want pas een jaar na de introductie van de Pixel 8 Pro komt de functie daadwerkelijk beschikbaar.

Dat gebeurt gelijktijdig met de release van de Google Pixel 9, 9 Pro, 9 Pro XL en Pixel 9 Pro Fold. Die toestellen beschikken vanaf de release over Zoom Enhance. Voor eigenaren van de Pixel 8 Pro wordt de functie uitgerold via een software-update. De uitrol daarvan is dinsdag van start gegaan, maar het kan enkele dagen of weken duren voordat de update alle Pixel 8 Pro’s zijn.

Wat kan ik met Zoom Enhance?

Zoom Enhance is een stukje software op Googles Pixel 9-serie en de Pixel 8 Pro die de kwaliteit van zoomfoto’s verbetert. De camerasoftware richt zich op foto’s met een “groter zoombereik” en probeert de ‘gaten’ in foto’s op te vullen. “Zoom Enhance vult op intelligente wijze de gaten tussen pixels op en voorspelt fijne details voor hoogwaardige zoomresultaten na het vastleggen,” licht Google toe.

Zoals vele andere camerafuncties maakt Zoom Enhance gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om je foto te optimaliseren. Die AI moet je echter wel handmatig op de foto’s toepassen, zo blijkt uit berichtgeving van 9to5Google. Volgens de website verschijnt er namelijk een Zoom Enhance-knop in Google Foto’s. Nadat je die knop hebt ingedrukt, wordt de kwaliteit van zoomfoto’s automatisch geoptimaliseerd.

Uitgelicht artikel google pixel 8a Google Pixel 8a review: beste smartphone voor 500 euro?

Welke versie van Google Foto’s je hiervoor nodig hebt, is momenteel niet bekend. Mogelijk gaat het om versie 6.95, die recent in de Play Store is verschenen. Toch leidt het installeren van die update nog niet automatisch tot het verschijnen van de knop. Google zou de knop ook ‘handmatig’ kunnen inschakelen via een zogeheten serverupdate. De software staat dan al op je telefoon, maar moet nog ‘handmatig’ door Google worden geactiveerd.

Super Res Zoom Video

De Pixel 9-serie biedt naast kwaliteitsverbeteringen voor zoomfoto’s ook optimalisaties voor zoom in video’s. Deze komen in de vorm van Super Res Zoom Video. Voortaan kun je Super Res Zoom Video tot 20x opschalen in Night Sight Video en Video Boost. Voor die optimalisaties zegt Google te vertrouwen op een combinatie van geavanceerde machinelearning-modellen en de geüpgradede telefotocamera’s op de nieuwe Pixel-telefoons.

googlegoogle pixel 8 promobielsmartphones

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen