Nieuws

‘Finaal ontwerp iPhone 16 lekt uit via hands-on’

Apple iPhone
© Unsplash / Mark Chan
Via de socialemediawebsite Weibo zijn hands-on-afbeeldingen opgedoken van twee vermeende dummy-exemplaren van de iPhone 16.

Nog vóór de lancering van de iPhone 15 werden we in mei 2023 al getrakteerd op afbeeldingen van de vermeende iPhone 16 Pro Max. Meer specifiek ging het toen om CAD-renders die Apple gebruikt bij de productie van zijn iPhones. Dit voorjaar verschenen vervolgens de eerste foto’s van ‘echte’ iPhone 16’s. Hieruit bleek vooral dat Apple het camerasysteem van de iPhone 16 en 16 Plus heeft aangepast. De toestellen krijgen voortaan twee verticaal geplaatste camera’s in plaats van het welbekende vierkante eiland van de huidige generatie iPhones.

Deze wijzigingen worden nu nogmaals bevestigd via de Chinese socialemediawebsite Weibo. Via dat platform deelt tipster Witty Cat afbeeldingen van dummy-exemplaren van de iPhone 16. De afwerking van de testexemplaren lijkt nagenoeg identiek aan die van retailexemplaren, al kan het zo zijn dat Apple nog enkele wijzigingen doorvoert voorafgaand aan de introductie in september.

Verticale cameramodule

De afwerking lijkt overigens grotendeels identiek aan voorgaande iPhones. Ook de iPhone 16 krijgt dus een matglazen achterkant met een vlak aluminium frame. De cameramodule bestaat eveneens geheel uit glas, met metalen ringen om de camerasensoren. Verder wordt verwacht dat het toestel in vijf kleuren verkrijgbaar zal zijn. Naast wit en zwart gaat het om blauw, groen en roze. In tegenstelling tot eerdere jaren zouden de kleuren meer verzadigd zijn.

Dat de cameramodule verticaal op de telefoon staat, heeft een logische reden. Apple wil al zijn iPhones namelijk geschikt maken voor het opnemen van Spatial Video, oftewel video’s met een 3D-effect die je via de Vision Pro-headset kunt afspelen. Die functie is al beschikbaar op Apples Pro- en Pro Max-modellen, maar lijkt nu dus ook naar de instapversie en de Plus-variant te komen.

Nieuwe knoppen, grotere schermen

Apple-analist Mark Gurman bevestigde eerder deze week nog enkele details over de iPhone 16-serie. Volgens de analist krijgen alle iPhones dit jaar een nieuwe knop. Op de 16 en 16 Plus gaat het om de actieknop van de iPhone 15 Pro-reeks en voor de 16 Pro en 16 Pro Max heeft Apple een gloednieuwe cameraknop in petto.

Naast nieuwe knoppen kiest Apple ook voor iets grotere schermen voor de iPhone 16 Pro en Pro Max. Het scherm van de Pro groeit van 6,1 naar 6,3 inch en dat van de Pro Max van 6,7 naar 6,9 inch. Ook zouden de Pro-modellen Samsungs gloednieuwe M14-oledschermen gebruiken. De instapmodellen gebruiken daarentegen oudere, goedkopere oledschermen met een maximale verversingssnelheid van 60 Hz.

Uitgelicht artikel iPhone SE 4 iPhone SE 4 gaat eruitzien als een basic iPhone 16

Lancering iPhone 16-serie

Of de gelekte details juist zijn, zal later nog moeten blijken. Apple doet daar, zoals gebruikelijk, geen uitspraken over. Lang hoef je echter niet meer te wachten op de ontrafeling: meestal lanceert Apple zijn iPhones in september. Dit jaar zou de onthulling wel eens op 10 september kunnen plaatsvinden.

appleiphone 16mobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600