Nieuws

iPhone 16-lek toont vernieuwde camera-opstelling en MagSafe

Apple
© iStock / grinvalds
Nieuwe beelden bevestigen dat er aantal veranderingen naar de iPhone 16 komen. Zo wijzigt de positie van de camera's bijvoorbeeld.

De lancering van een nieuwe iPhone is steeds groot nieuws. Apple doet zijn best om alles over de telefoons geheim te houden tot aan de lancering, maar dat lukt niet goed. Een Frans bedrijf dat hoesjes maakt, lekte namelijk de mallen van de volledige iPhone 16-reeks, waardoor we weten hoe de toestellen eruit zullen zien.

Wanneer er een nieuwe telefoon gelanceerd wordt, kan je er in meeste gevallen ook onmiddellijk een hoesje voor kopen. Dat is zeker zo voor iPhones. Fabrikanten krijgen op voorhand de afmetingen doorgestuurd en ontvangen een aantal mallen om de kwaliteit van hun hoesjes te evalueren. Wat niet de bedoeling is, is dat de foto’s van die mallen op internet gezet worden. ShopSystem, een Franse fabrikant van hoesjes, lijkt zich daar niet veel van aan te trekken en plaatste afbeeldingen online.

Vier verschillende modellen

Aan die mallen valt te zien dat er, zoals gekend, vier verschillende modellen in de iPhone 16-reeks zitten. De modellen zijn 6,1 inch, 6,3 inch, 6,7 en 6,9 inch groot. In volgorde van oplopende grootte gaat het dan om het basismodel, de iPhone 16 Pro, iPhone 16 Plus en iPhone 16 Pro Max. Over de naam van die laatste wordt nog een beetje getwijfeld: het is goed mogelijk dat Apple dit keer voor een andere benaming kiest, zoals ‘Ultra’. Wellicht komt daar pas uitsluitsel over op de lancering.

De foto’s bevestigen bovendien een eerder lek. Sonny Dickson plaatst eind april afbeeldingen van de iPhone 16-reeks online. Dat de mallen bij ShopSystem er exact hetzelfde uitzien, maakt duidelijk wat je mag verwachten van de volgende iPhone.

Smallere MagSafe-ring

Verder valt op dat de MagSafe-ring op de nieuwe telefoons wat smaller wordt. Onder die ring zitten de magneten waarmee MagSafe-accessoires vastklikken. Nu die wat kleiner wordt, is niet helemaal zeker wat dat betekent voor je bestaande MagSafe-producten. Wellicht zullen je bestaande opladers en dergelijke blijven werken. Tegelijkertijd zou Apple ook nieuwe MagSafe-producten kunnen uitbrengen. Vooral op het vlak van laden zou die kleinere ring alles wat efficiënter maken, waardoor het goed mogelijk is dat Apple met aangepaste draadloze laders komt.

Vernieuwe camera-opstelling

De verandering die het meest in het oog springt, bevindt zich echter op het cameraeiland. De iPhone 16 en iPhone 16 Plus hebben twee camera’s die recht boven elkaar staan. Dat is anders dan op de iPhone 15: daar staan de camera’s nog diagonaal ten opzichte van elkaar. De verandering heeft alles te maken met de Apple Vision Pro: door die nieuwe camera-opstelling is het namelijk mogelijk om ‘Spatial Video’ op te nemen. Die speciale filmpjes kan je nadien bekijken op de XR-headset van Apple, waar ze een soort 3D-effect oproepen. Om ruimtelijke video’s op te nemen, zal je de smartphone wel in landschapsmodus moeten houden. Op die manier kunnen de camera’s een diepte-effect creëren.

Apple lanceert de iPhone 16-reeks deze zomer, en brengt meteen heel wat AI-mogelijkheden naar de toestellen. Om te weten wat je daarvan mag verwachten, zal je wat geduld moeten hebben. Op 10 september staat er een evenement gepland waarop Apple de nieuwe toestellen en hun AI-functies uit de doeken doet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business