Nieuws

Microsoft schrapt FAT32-partitielimiet in Windows 11

Microsoft Windows 11
© Unsplash / Sunrise King
Na bijna 30 jaar neemt Windows afscheid van de willekeurige limiet voor FAT32-partities. Straks kan zo'n partitie maximaal 2 TB groot zijn.

Microsoft heeft in een blogpost bekendgemaakt dat de bestaande limiet van 32 GB voor FAT32-partities wordt opgeheven. Voortaan kan zo’n partitie maximaal 2 TB groot zijn, wat de limiet is van de FAT-standaard. Momenteel geldt de nieuwe limiet echter alleen wanneer je een opslagmedium met FAT32-partities via de opdrachtprompt formatteert, schrijft de softwaregigant.

Willekeurige keuze

Als je het reguliere menu gebruikt om opslagmedia te formatteren, blijft de limiet van 32 GB nog van kracht. Of en wanneer Microsoft van plan is ook daar een aanpassing door te voeren, is niet bekend. The Verge merkt op dat het “Format”-menu al in geen 30 jaar is geüpdatet. Dat menu werd zelfs ontwikkeld door dezelfde Microsoft-ontwikkelaar die de 32 GB-limiet voor FAT32 vaststelde bij de ontwikkeling van Windows 95.

De keuze voor 32 GB was overigens niet gebaseerd op de prestaties van FAT32 of beperkingen in Windows. Dave Plummer, de ex-Microsoft-ontwikkelaar, noemde het een ‘willekeurige keuze’. Dat blijkt ook uit het feit dat Windows al veel langer de mogelijkheid biedt om schijven met FAT32-partities tot 2 TB te lezen. Het formatteren van schijven was nog niet mogelijk, maar dat volgt nu dus met een update voor Windows 11.

Microsoft kan de grootste beperking van FAT32 echter niet oplossen: ook na de upgrade mogen individuele bestanden niet groter zijn dan 4 GB. Heb je een video van 8 GB? Dan moet je deze in twee delen opsplitsen. Heb je daar geen zin in, dan kies je het best voor systemen zoals exFAT, dat tegenwoordig vaker wordt gebruikt op externe opslagmedia.

fat32microsoftWindowswindows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen