Telegram-CEO Pavel Durov gearresteerd in Frankrijk
Durov zou zijn aangehouden op luchthaven Le Bourget, nabij Parijs, op verdenking dat Telegram te weinig doet om illegale activiteiten te voorkomen, zoals uitbuiting van kinderen, fraude, drugshandel, cyberpesten, georganiseerde misdaad en bevordering van terrorisme. Volgens de Franse overheid moet Telegram strenger modereren op dergelijke content. Het uitblijven van actie leidt er nu toe dat Durov als ‘medeplichtig’ wordt beschouwd aan criminele activiteiten op Telegram. Het platform deelt volgens de Franse overheid bovendien te weinig gegevens over zijn gebruikers.
Daaropvolgend besloot het ‘Office Mineurs’, dat toeziet op de (online)bescherming van minderjarigen, tot het uitvaardigen van een arrestatiebevel, melden anonieme bronnen aan AFP.
Termijn verlengd
Durov mocht in eerste instantie slechts 24 uur worden vastgehouden. Volgens AFP is die termijn inmiddels verlengd, zodat de Franse justitie de Telegram-oprichter maximaal 96 uur kan vasthouden. Zodra de verlengde detentietermijn verloopt, is het aan de rechter om de oprichter vrij te laten of een aanklacht in te dienen om de termijn verder te verlengen.
Waarom Pavel Durov naar Frankrijk is afgereisd nadat al bekend was dat er een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd, is nog niet bekend. Diverse theorieën doen de ronde, waaronder dat Durov op de vlucht zou zijn voor de Russische president Vladimir Poetin, die de topman zou willen arresteren. Anderzijds wordt gespeculeerd dat Durov simpelweg oproer wilde veroorzaken.
Plek voor criminaliteit
Telegram is een van de populairste chatdiensten, naast WhatsApp en Signal. Dat gaat echter ook gepaard met populariteit onder criminelen, waarvoor het platform veel gemakken biedt. Gebruikers kunnen namelijk een gebruikersnaam instellen, zodat ze geen persoonlijke data met anderen hoeven te delen. Daarnaast hanteert Telegram een ‘hands-off’-benadering wat betreft moderatie: het platform is van mening dat het zich niet moet mengen in persoonlijke communicatie.
Encryptie staat daarnaast centraal: met enkele klikken kan een gesprek worden aangemaakt dat eind-tot-eind versleuteld is. Ook de Telegram-kanalen zijn versleuteld. Die versleuteling zorgt ervoor dat criminelen kunnen chatten zonder dat de chatdienst of overheden de gegevens kunnen inzien. Dat geldt overigens ook voor WhatsApp en is dus niet per se uniek aan Telegram.
Absurde aantijging
Telegram zegt in een reactie op de arrestatie dat het “absurd is om te beweren dat een platform of de eigenaar ervan verantwoordelijk is voor misbruik van dat platform”. Durov heeft volgens de chatdienst ook “niets te verbergen”. “We wachten op een snelle oplossing voor deze situatie,” besluit het bedrijf.